Η επιβίωση της κυβέρνησης... παίζεται στις καθυστερήσεις -Κοινωνία και ασφαλιστικό προβληματίζουν

Από τα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν Αθήνα και δανειστές για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης.

Ο ορατός κίνδυνος να παραταθούν επί μακρόν οι συζητήσεις με το κουαρτέτο μπορεί να εξαγριώσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία και να καταστήσει ανεξέλεγκτες τις κινητοποιήσεις.

Στην παρούσα συγκυρία, η κυβέρνηση «καίγεται» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως και για την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων από τη Βουλή, το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχει την ευκαιρία αμέσως μετά να γυρίσει το παιχνίδι με βασικό επιχείρημα την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Σήμερα, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των επαφών, αναγνωριστικού χαρακτήρα, που είχαν οι δυο πλευρές, με τους επικεφαλής των θεσμών να αναχωρούν προσωρινά. Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι έχουν ρίξει ήδη τις πρώτες τροχιοδεικτικές… βολές για περικοπές συντάξεων και πρόσθετα μέτρα, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στα νούμερα για το δημοσιονομικό κενό. Πράγμα που σημαίνει, ότι η Αθήνα θα προχωρήσει και στον ανάλογο επανασχεδιασμό της στρατηγικής της.

Τσίπρας σε Μέρκελ: Η κυβέρνηση είναι σταθερή και προχωράει
Ο Πρωθυπουργός, δεν έχασε την ευκαιρία και μετέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις, ώστε να ολοκληρωθεί –ει δυνατόν και μέσα στο μήνα- η αξιολόγηση.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο, μίλησε στο iefimerida.gr, διευκρινίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από την Καγκελάριο για την κατάσταση στην εσωτερική πολιτική της χώρας- και όχι ειδικά για τον Κυρ.Μητσοτάκη- με τον πρωθυπουργό να απαντά: «η κυβέρνηση είναι σταθερή και προχωράει».

Αυτή η απάντηση πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποκλείει τις εκλογές και την οικουμενική. Απάντηση, που αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς δίνεται στην Γερμανίδα Καγκελαριο.

Αγωνιά σε Μαξίμου και στους.. 153
Στους κόλπους της κυβέρνησης, πάντως το αίσθημα της αγωνίας είναι κυρίαρχο. Ο λόγος της ανησυχίας είναι διπλός: Πρώτον για τον τρόπο που θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό. Και, δεύτερον, για την οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Κανείς, άλλωστε, δεν παίρνει το ρίσκο να μιλήσει με σιγουριά για το πότε και με ποιο τρόπο θα νομοθετήσει το Μαξίμου, με μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων να περιμένουν στη... σειρά (ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό, κ.α).

Και οι βουλευτές, όμως, δεν κρύβουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και «να μην σέρνεται», δεδομένου ότι σχεδόν όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την κοινωνική κατακραυγή στις περιφέρειές τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί επίσης, που αναφερόμενοι στην αξιολόγηση, θυμίζουν ότι πρόκειται για ένα θέμα« που έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ