Η Ευρώπη θέλει το «ναι» και στα μέτρα, όχι μόνο στη σύμβαση - iefimerida.gr

Η Ευρώπη θέλει το «ναι» και στα μέτρα, όχι μόνο στη σύμβαση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί θα βαδίσει, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να βάλει στεγανά στη συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, για το ποια νομοσχέδια θα ψηφίσει και ποια όχι, όπως επίσης για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εκλογών, όσο περνούν οι ώρες γίνεται ηλίου φαεινότερο ότι στις αποφάσεις για τα βασικά θέματα τον πρώτο και το τελευταίο λόγο δεν θα έχει ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε ο μεταβατικός πρωθυπουργός- όποιος κι αν είναι- αλλά η Τρόικα ή μάλλον η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η πρώτη δοκιμασία της συνεργασίας θα είναι αναμφίβολα ο προϋπολογισμός, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προς το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. ότι όλα τα μέτρα του 2011 και του 2012 είναι ψηφισμένα κι ως εκ τούτου η Ν.Δ. δεν έχει λόγο να μην τον ψηφίσει, είναι προφανές ότι εάν το 2011 τείνει να κλείσει με πολύ υψηλότερο έλλειμμα από το 9%, η Τρόικα θα ζητήσει εγγυήσεις για την επίτευξη του στόχου το 2012, άρα νέα μέτρα και μάλιστα πριν εκπνεύσει η διάρκεια ζωής της μεταβατικής κυβέρνησης.

Στο μεσοδιάστημα θα έχει τεθεί, άλλωστε, επί τάπητος το φλέγον ζήτημα της 6ης δόσης, η οποία θα εκταμιευθεί μόνο εφόσον οι δανειστές μας κρίνουν ότι έχουν εκπληρωθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο θα «κλειδώσει» και με βάση τις διαπιστώσεις-εκτιμήσεις της Τρόικας όταν θα ξεκινήσουν εντός ολίγων ημερών οι διαβουλεύσεις με τη μεταβατική κυβέρνηση, άρα εφόσον σημειωθούν κίνδυνοι αποκλίσεων, η μεταβατική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε δεσμεύσεις προκειμένου να μη καταλήξουμε στη στάση πληρωμών.

Όσον αφορά, δε, στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών, τα επιτελεία των δύο κομμάτων συμφώνησαν για τις 19 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι δανειστές μας δεν αποκλείεται να έχουν διαφορετική άποψη εάν κρίνουν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό κατέστησε σαφές η Άνγκελα Μέρκελ στον Γιώργο Παπανδρέου στη τηλεφωνική τους επικοινωνία, στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα και στη μεταβατική κυβέρνηση ότι εάν δεν έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται- σύμφωνα με τη δική τους κρίση- για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, τότε πολύ απλά εκλογές δεν μπορούν να γίνουν..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ