«Εβδομάδα των Παθών» για τον Μπερλουσκόνι - iefimerida.gr

«Εβδομάδα των Παθών» για τον Μπερλουσκόνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοντά στην «κόλαση του Δάντη» βρίσκεται η η γειτονική μας Ιταλία καθώς τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώνονται λόγω της πολιτικής κρίσης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η ανησυχία για την κατάσταση είναι τέτοια που ακόμα και Γερμανοί βουλευτές προτείνουν την πώληση χρυσού ώστε να μειωθεί το δυσθεώρητο ιταλικό χρέος.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές άρχισαν να δίνουν απαγορευτικά επιτόκια στο 10ετές ομόλογο αναφοράς το οποίο ξεπέρασε το 6,40% ενώ σήμερα «σκαρφαλώνει» στο 6,59%, με τα spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα και να αγγίζουν τις 481 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με επιτόκιο 7% η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης. Το ιταλικό κρατικό χρέος αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι παραπάνω από το αθροιστικό χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας!

Αυτή την εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα δοκιμαστεί σκληρά καθώς η πολιτική του επιβίωση είναι κυριολεκτικά στον «αέρα». Παρά την εσωκομματική ανταρσία ο «Καβαλιέρε» επιμένει ότι τελικώς θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που συνοδεύει τα μέτρα που ζητούνται μετ' επιτάσεως από τις Βρυξέλλες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπερλουσκόνι, όλοι γνωρίζουν ότι για τον Ιταλό πρωθυπουργών αρχίζει από αύριο η «εβδομάδα των Παθών» καθώς η ιταλική Βουλή καλείται να εγκρίνει τον οικονομικό ισολογισμό του 2011 καθώς και το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στις Κάννες.

Οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν πως ο κεντροδεξιός συνασπισμός διαθέτει λιγότερες έδρες από τις απαιτούμενες 316 που χρειάζεται για να πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ενώ η Repubblica κάνει λόγο για 20 «αντάρτες» της κεντροδεξιάς που φαίνονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Μπερλουσκόνι και θα δημιουργήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Σημειώνεται ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκε στις Κάννες, ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχθηκε την εποπτεία από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

Ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνουν αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη προκειμένου να αποτιμήσουν την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι επισήμανε ότι θα γίνεται αποτίμηση της προόδου της Ιταλίας σε τριμηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ