Μια βυθισμένη πολιτεία: Η λέμβος της Λαμπεντούζα με 13 γλυπτά προσφύγων στο βυθό της θάλασσας [εικόνες]

Ενα πρωτότυπο έργο αφιερωμένο στους πρόσφυγες δημιούργησε στο βυθό της θάλασσας, στα ανοιχτά του νησιού Λανθαρότε, στα Κανάρια Νησιά, Βρετανός καλλιτέχνης Τζέισον Ντε Κέρς Τέιλορ.

Ο καλλιτέχνης «βύθισε» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τη Λέμβο της Λαμπεντούζα μαζί με 13 γλυπτά- πρόσφυγες.

Μια από τις φιγούρες, ο καθιστός Αφρικανός άνδρας που κάθεται με κλειστά μάτια κρατώντας ένα φτηνό σωσίβιο είναι υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Αμπδέλ Κάδερ από τη Laayoune της Δυτικής Σαχάρας.

Ο 29χρονος σήμερα Κάδερ έκανε το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ισπανικά νησιά πριν από 16 χρόνια. Ηταν μόλις 13 ετών. Μέχρι τα 12 του είχε χάσει τον πατέρα του και την αδελφή του και έπρεπε να στηρίξει ο ίδιος τη μητέρα και τα δέκα αδέλφια του. Δούλεψε, μάζεψε λεφτά και έκανε επαφές με τους διακινητές.

«Θυμάμαι πως στα μάτια μου η βάρκα έδειχνε ασφαλής. Στη θάλασσα όμως η μηχανή σταμάτησε και άρχισαν να μπαίνουν νερά. Οι 24 επιβάτες προσπαθούσαν να βγάζουν το νερό με ό,τι όποιο τρόπο μπορούσαν. «Ανησυχούσα για την οικογένειά μου, που χρειαζόταν τη στήριξή μου», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian.

Την τέταρτη ημέρα ήταν τόσο κουρασμένοι που η βάρκα πλημμύρισε. Τους βρήκε ένα ψαράδικο που ειδοποίησε τις αρχές κι έτσι σώθηκαν. Όταν πάτησε στο Λανθαρότε ο μικρός Κάδερ τηλεφώνησε στη μαμά του. «Έκλαιγε γοερά στο τηλέφωνο, δεν ήξερε πως είχα φύγει», εξομολογείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υποβρύχιο μουσείο γλυπτά πρόσφυγες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ