Ιρλανδοί και Πορτογάλοι "διαψεύδουν" Σαμαρά - iefimerida.gr

Ιρλανδοί και Πορτογάλοι "διαψεύδουν" Σαμαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο προέδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από την Κέρκυρα, εξήρε τη στάση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επειδή "προτιμούν να δανείζονται ακριβά παρά να μπουν στη μέγγενη του Μνημονίου". Και μετά, πρώτα το Δουβλίνο και μετά η Λισαβόνα, αναζήτησαν τη σωτηρία τους στις "φιλόξενες αγκάλες" του μηχανισμού στήριξης. Και ο Αντώνης Σαμαράς έμεινε από επιχειρήματα...

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν η Ιρλανδία εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης, έψαξε τα επιχειρήματα που χρειαζόταν για να τεκμηριώσει την "αντιμνημονιακή" του ρητορεία στην Πορτογαλία. Η χώρα είχε προβληματική οικονομία, ήταν ένα από τα περίφημα υπερχρεωμένα "γουρουνάκια" του Νότου και βρισκόταν στο στόχαστρο των αγορών. Όμως, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Πέδρο Κοέλιο, που φιγούραρε ως ο επόμενος πρωθυπουργός, αντετίθετο στον πρωθυπουργό Σόκρατες, ο οποίος φαινόταν -αν και δεν ήθελε- να οδηγήσει τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Στο περιθώριο της προηγούμενης συνόδου της Ευρωδεξιάς, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πέδρο Κοέλιο και μετά, οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι ο πορτογάλος πολιτικός ήταν... παράδειγμα προς μίμηση. Ήταν τότε που ο κ. Κοέλιο δήλωνε ότι "η Πορτογαλία πρέπει να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης για να μη γίνει Ελλάδα". "Άλλες χώρες δεν ρισκάρουν να παραχωρήσουν τόσο εύκολα την εθνική τους κυριαρχία", έλεγαν τότε οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, διαβεβαιώνοντας ότι στη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες διαπίστωσαν "συναντίληψη" στα θέματα της οικονομίας και της Ευρώπης.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, με τηλεοπτικό μήνυμά του, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες ζήτησε και επισήμως την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό, ενώ χθες το πρώτο κλιμάκιο των "τροϊκανών" ενέσκηψε στη χώρα. Όμως, χθες, έγινε και κάτι άλλο: συναντήθηκε ο Σόκρατες με τον Κοέλιο και ο τελευταίος του... έδωσε συναίνεση, ώστε να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο πρόγραμμα λιτότητας που θα επιβάλει η τρόικα στη χώρα.

"Η Πορτογαλία δεν πρέπει να έχει σκελετούς στις ντουλάπες της, πρέπει να πάρει τη βοήθεια τώρα", δήλωσε ο Πέδρο Κοέλιο μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Σόκρατες, συναινώντας στο εκεί Μνημόνιο, παρότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 5 Ιουνίου.
Έτσι, εδώ και 24 ώρες, η αμηχανία στο επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ είναι έκδηλη. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά κατηγορούν τώρα τον... σοσιαλδημοκράτη πολιτικό ότι "αποδείχθηκε νεοφιλελεύθερος" και πως "δεν έχει ιδέα τι σημαίνει τρόικα, ΔΝΤ και Μνημόνιο".
Για τον εκνευρισμό του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ, πάντως, υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η πρώτη είναι πως τελικά αποδείχτηκε ότι ούτε κι ο Κοέλιο μπορεί να καταλάβει τον "άλλο δρόμο" που ακολουθεί ο Σαμαράς. Η δεύτερη -και μάλλον πιθανότερη- είναι ότι ο Πορτογάλος διαφαινόμενος νικητής των εκλογών, απέδειξε στην πράξη ότι ένας "αντιμνημονιακός" αρχηγός, παρά τις διακηρύξεις, αποδέχεται τη λιτότητα και την επιτήρηση όταν έρχεται στα πράγματα. Ότι, δηλαδή, έδειξε τι θα κάνει και ο προέδρος της ΝΔ, αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ