Ο σεφ των μεταναστών στη «Ζούγκλα» του Καλαί [εικόνες]

Μέσα στη «Ζούγκλα» του Καλαί, όπως είναι γνωστό το κέντρο προσφύγων στην πόλη της βόρειας Γαλλίας, ένας άνθρωπος δημιουργεί και έχει όνειρα, όπως άλλωστε οι περισσότεροι.

Ο Μοχάμεντ Σαφί είναι σεφ και εκείνος που «τρέχει» ένα εστιατόριο της «Ζούγκλας», όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν χτίσει προσωρινές κατοικίες.

Κάθε μέρα εξυπηρετεί μέχρι 500 άτομα γρήγορα και αποτελεσματικά, παράγοντας γεύματα, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά από τους πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν όσα αντέχει η τσέπη τους.

«Μου κάνουν φιλοφρονήσεις και αυτό δείχνει πως ξέρω τι κάνω», λέει ο Μοχάμεντ, ο οποίος προέρχεται από την Κοντούζ, πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν. Η περιοχή, όπου έμενε, δέχθηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν, με τις μάχες να είναι τακτικές. Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν είναι ασφαλής.

«Εχω τη σύζυγό μου και τα έξι μου παιδιά εκεί, αλλά δεν έχουν μέλλον στο Αφγανιστάν», τόνισε ο σεφ, του οποίου το όνειρο είναι να ανοίξει ένα δεύτερο εστιατόριο στο Μπέρμιγχαμ.

«Για να είμαι ειλικρινής, η δουλειά εδώ στο Καλαί είναι προσωρινή», αναφέρει και συνεχίζει: «Περνάω όλο μου το πρωί και το μεγαλύτερο μέρος του απογέματος μου μαγειρεύοντας και σερβίροντας. Τα βράδια μου, ωστόσο, τα αφιερώνω στο να βρω τρόπο να πάω στη Βρετανία.

Το μόνο που θέλει ο Μοχάμεντ είναι ένα σταθερό μέλλον και από τη στιγμή που καταφέρει και πάρει το άσυλο στο «Νησί» θα φέρει και την οικογένειά του. Αυτή είναι και η προτεραιότητά του.

«Μετά θα μπορέσω να επικεντρωθώ στο να ανοίξω τι καλύτερο εστιατόριο του Αφγανιστάν στη Βρετανία», δηλώνει.

Ο Μοχάμεντ έφτασε στο Καλαί πέρυσι με τον φίλο του, Σούλτι. Ηταν η περίοδος που η «Ζούγκλα» επεκτεινόταν κάθε μέρα με μόνιμες κατασκευές να ξεπροβάλλουν συνεχώς.

«Πήραμε μία και δημιουργήσαμε το εστιατόριο. Αγοράσαμε τρόφιμα από τοπικούς χονδρέμπορους και κάποια πράγματα τα μεταφέραμε μόνοι μας στο κέντρο», θυμάται.

Η σπεσιαλιτέ του είναι τα πιάτα με κοτόπουλο και αρνί, ενώ δημιουργεί και παραδοσιακά χορτοφαγικά γεύματα. Μέσα στο εστιατόριο του υπάρχει χώρος, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάτσουν και να απολαύσουν το φαγητό με τους φίλους τους.

«Το κόστος το υπολογίζουν οι πελάτες. Ο,τι αντέχουν οικονομικά να μας δώσουν. Μερικές φορές μπορεί να βγάλουμε εκατοντάδες ευρώ και άλλες πολύ λίγα», υπογραμμίζει ο σεφ. Το μικρότερο ποσό που έχει βγάλει το εστιατόριο είναι πέντε ευρώ.

«Προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους και να φροντίσουμε να τρέφονται σωστά», προσθέτει.

Το ταξίδι του προς τη Γαλλία ήταν σκληρό και δύσκολο, ωστόσο, παρά την παραμονή του εκεί, ο Μοχάμεντ είναι αισιόδοξος πως θα φτάσει στη Βρετανία, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα.

Μέσα στη «Ζούγκλα» του Καλαί ζουν περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας, της Ερυθραίας και του Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σεφ Καλαί κέντρο μεταναστών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ