Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Εδώ είναι Βαλκάνια» -Αντιπολεμικά φιλμ στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι [εικόνες] - iefimerida.gr

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Εδώ είναι Βαλκάνια» -Αντιπολεμικά φιλμ στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H κουλτούρα των Βαλκανίων σκιαγραφείται μέσα από τέσσερις χαρακτηριστικές αντιπολεμικές ταινίες.

Τα Βαλκάνια με τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Μέσα από το αφιέρωμα «Εδώ είναι Βαλκάνια» που παρουσιάζεται από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι) παρελαύνουν αγαπημένοι ήρωες στο ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τέσσερις πολυβραβευμένες ταινίες, που ξεχωρίζουν για τον ουμανισμό και τα αντιπολεμικά τους μηνύματα.

Πρόκειται για τα φιλμ «No Man’s Land» (2001) του Ντάνις Τάνοβιτς, «Πριν από τη βροχή» (1994) του Μίλτσο Μαντσέφσκι, «Σεράγεβο σ’αγαπώ» (2006) της Γιασμίλα Σμπάνιτς και «Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου» (2005) του Κρίστι Πούιου.

Οι ταινίες με μία ματιά:

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Εδώ είναι Βαλκάνια» -Αντιπολεμικά φιλμ στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η εξαιρετική αντιπολεμική ταινία «No Man’s Land» έχει λάβει πληθώρα βραβείων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτά και το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Εδώ είναι Βαλκάνια» -Αντιπολεμικά φιλμ στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το «Σεράγεβο σ’ αγαπώ» της Γιασμίλα Ζμπάνιτς, βραβευμένο με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ξεκίνησε την πορεία του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όταν το σενάριο της ταινίας, γραμμένο από την ίδια την σκηνοθέτιδα, κέρδισε ομόφωνα το 2003 το πρώτο βραβείο του Balkan Fund.

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Εδώ είναι Βαλκάνια» -Αντιπολεμικά φιλμ στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η ταινία «Πριν από τη βροχή» βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ειδική μνεία αξίζει η φωτογραφία του Μανουέλ Τεράν, αλλά και η εξαιρετική μουσική της ταινίας που υπογράφει το συγκρότημα Anastasia.

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Εδώ είναι Βαλκάνια» -Αντιπολεμικά φιλμ στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η ταινία «Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Ενας φτωχός και ανήμπορος ηλικιωμένος αναζητά μάταια νοσηλεία σε νοσοκομεία του Βουκουρεστίου.

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 4/2
18:00 Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου
21:00 Σεράγεβο σ’αγαπώ

Παρασκευή 5/2
18:30 No Man’s Land
21:00 Πριν από τη βροχή

Σάββατο 6/2
18:30 Σεράγεβο σ’αγαπώ
21:00 No Man’s Land

Κυριακή 7/2
18:30 Πριν από τη βροχή
21:00 Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου

Παράλληλα στην ίδια αίθουσα πραγματοποιείται και προβολή του ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη «Exotica, Eroca, Etc.», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το CineDoc.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ