Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την οικονομία το 2016 -Ποια έξοδα κόβουν - iefimerida.gr

Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την οικονομία το 2016 -Ποια έξοδα κόβουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα ύψη εκτοξεύεται η απαισιοδοξία των Ελλήνων για τις προοπτικές της οικονομίαςτο 2016, η εργασιακή ανασφάλεια και η ανάγκη να περιορίσουν κι άλλο τις οικογενειακές δαπάνες.

Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία της έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, σύμφωνα με τα οποία, 8 στους 10 δέκα Ελληνες βλέπουν ύφεση και φέτος, 5 στους 10 ανησυχούν για την εργασία τους και οκτώ στους δέκα προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, που αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 2 μονάδες ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα αλλλά μειωμένος κατά 12 μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους.

Υφεση
Σημαντική είναι η αύξηση όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και το 2016, φτάνοντας το 85% των ερωτηθέντων, αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 31 μονάδες σε σχέση με την αρχή του έτους.
Προσωπική οικονομική κατάσταση. Παράλληλα με τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας, 8 στους 10 ερωτώμενους φαίνεται να ανησυχούν και για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, γεγονός που διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά όσων δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (32% έναντι 28%) αλλά και όσων διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για την αποπληρωμή χρεών, πιστωτικών καρτών και δανείων (35% έναντι 33%).

Εργασιακή ανασφάλεια
Η Ελλάδα ακολουθεί την γενικότερη τάση ως προς την οικονομία και την εργασιακή ανασφάλεια, μόνο που είναι διπλάσια τα ποσοστά των πολιτών που ανησυχούν για την εργασία τους (42% έναντι 19%), την οικονομία (38% έναντι 20%) και τα χρέη/ οφειλές τους (24% έναντι 11%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ανησυχία για κάποιο ενδεχόμενο πόλεμο (11%) σημείωσε αύξηση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στον αντίποδα οι ανησυχίες για τη μετανάστευση (5%) μειώθηκαν στα συνήθη επίπεδα.

Περικοπές εξόδων
Οκτώ στους δέκα Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στην αγορά φθηνότερων τροφίμων, στην μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού και στα έξοδα για ρουχισμό και παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι. Από τα παραπάνω, η μείωση των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι και η αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μόνιμη συνήθεια για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, δηλαδή ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.

Οι δείκτες στην Ευρώπη

Ειδικότερα για την Ευρώπη, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη άνοδος στον δείκτη εντοπίζεται στην Ιρλανδία (99 έναντι 93), στην Εσθονία (89 έναντι 80) και τη Γαλλία (74 έναντι 66). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση στην αισιοδοξία εντοπίζεται στη Νορβηγία (82 έναντι 87), στη Λετονία (81 έναντι 88), στο Βέλγιο (78 έναντι 84) και τη Ρουμανία (79 έναντι 84).

Μεταξύ όλων των ανησυχιών που διέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες, ο φόβος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις καταλαμβάνει την πρώτη θέση αυτό το τρίμηνο, ακολουθούμενη από τις ανησυχίες των πολιτών για την οικονομία και την εργασιακή ανασφάλεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ