Το μυστικό έγγραφο για το Κυπριακό που έδωσε ο Αναστασιάδης στους αρχηγούς - iefimerida.gr

Το μυστικό έγγραφο για το Κυπριακό που έδωσε ο Αναστασιάδης στους αρχηγούς

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μυστικό έγγραφο με τις θέσεις του για τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, μοίρασε ο Νίκος Αναστασιάδης στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει το έγγραφο αυτό στο Νταβός κατά την συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να μην διαρρεύσει το έγγραφο.

Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης τα έγγραφα και η συγκεκριμένη συζήτηση, που θα γίνει δεν θα πρέπει να δουν το φως το δημοσιότητας, «διότι, αντιλαμβάνεστε, κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια στιγμή θα επηρεάσει αρνητικά και τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα ακολουθήσει θεματική συζήτηση

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση να δοθούν κάποια έγγραφα στα κόμματα για μελέτη.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε πως «για άλλη μια φορά υπήρξε συσκότιση», καθώς – όπως είπε - «δυστυχώς, για τα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε ενημέρωση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι υπάρχει πρόοδος σε σειρά θεμάτων, ωστόσο ακόμα υπάρχουν προβλήματα στο δύσκολο κεφάλαιο του περιουσιακού. «Για πρώτη φορά η Τουρκία συζητά το θέμα των εγγυήσεων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, «η αισιοδοξία, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κάποιοι κύκλοι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η ενημέρωση του προέδρου Αναστασιάδη ήταν γενικής μορφής και όχι επί εξειδικευμένων θεμάτων και γι' αυτό κάποια κόμματα τόνισαν την ανάγκη να γίνει θεματική συζήτηση. Εξέφρασε δε την ελπίδα όσα συζητούνται και συμφωνούνται να συνάδουν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος και κεφάλαια ανοικτά. «Όσοι καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες στον λαό, οφείλουν να απολογηθούν», είπε.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, χαιρέτισε την υιοθέτηση της εισήγησης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για θεματικές συζητήσεις, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του έχει πολλές διαφωνίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ