ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών - iefimerida.gr

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών με νόμο του 2006 (3513/2006) για τα αποθεματικά τους πριν την 1.1. 2005 είναι αντισυνταγματική σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δικαστές του οποίου υποχρέωσαν τους προϊσταμένους της ΔΟΥ να επιστρέψουν στην προσφεύγουσα τράπεζα τους φόρους που είχαν πληρωθεί αναδρομικά.

Με τον επίμαχο νόμο είχε επιβληθεί αναδρομικά φόρος 10% και 15% στα αποθεματικά τόσο των ημεδαπών τραπεζών όσο και στα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών.
Το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 112/2016 απόφαση του Β΄ Τμήματος έκρινε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη «συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται, ότι «η διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 3513/2006, καθ’ όσον η θεσπιζομένη με αυτήν φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».

Το ΣτΕ αφού απέρριψε την αναίρεση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών την υποχρέωσε να επιστρέψει στην Τράπεζα το ποσό των 54.514.819 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ αποθεματικά τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ