Στα 210 δισ. το ληξιπρόθεσμο χρέος -Τι χρωστάμε σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και τράπεζες - iefimerida.gr

Στα 210 δισ. το ληξιπρόθεσμο χρέος -Τι χρωστάμε σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 210 δις ευρώ ανέρχεται το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Οι Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από το ΙΝ.ΕΜ.Υ./ΕΣΕΕ σε απόλυτα ποσά, έχουν ως εξής:

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

  •  Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 108 δις ευρώ, με Πιστωτικά ανοίγματα συνολικά 109,5 δις €. Από τα 60 δις € κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα 11 δις οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δις 6.000 μεσαίες επιχειρησείς και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες. Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δις € κόκκινα δάνεια και 20 δις € οι μικρομεσαίες.
  • Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με  49% και η μεταποίηση με 48%.
  •  Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία έφτασαν τα 85,3 δις € εκ των οποίων οι οφειλές Νομικών Προσώπων σε εφορία είναι 58,5 δις και σε τελωνεία 3,7 δις €.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία ΚΕΑΟ 2015 για ποσά άνω των 5.000 €, οφειλή 15,4δις €.
  • Οι οφειλές σε ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 4,2 δις € και στο ΙΚΑ 8,5δις €. Σύμφωνα μάλιστα  με στοιχεία του ΟΑΕΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ταμείο, όχι μόνο εκείνα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, του παρελθόντος έτους ανήλθαν στα 7,7 δις € (ενεργοί οφειλέτες μη υπαχθέντες σε ρύθμιση) και στα 10,2 δις € για το σύνολο των ενεργών και διακοψάντων οφειλετών.

Ληξιπρόθεσμο χρέος

Το Σύνολο του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στις αρχές του 2016, εκτιμάται κοντά στα 210 δις €.

Η Αναλογία Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέος προς ΑΕΠ με εκτίμηση 2015/2014 σε σταθερές τιμές, είναι 116% και περίπου 62% του εξωτερικού χρέους. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκ. δανειολήπτες έχουν καθυστερήσει άνω των 90 ημερών οφειλές 87 δις €. Αναλυτικά τα ληξιπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στο 53%, τα επιχειρηματικά στο 42% και τα στεγαστικά στο 38%.

Η αγωνία των μικρομεσαίων της αγοράς είναι αυτή η μεγάλη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του εσωτερικού ιδιωτικού χρέους πότε θα αρχίσει και πως θα τελειώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΕΕ χρεή ιδιωτικό χρέος επιχειρήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ