Κλυταιμνήστρα και Δυσδαιμόνα: Δύο σπαρακτικοί μονόλογοι με την ίδια πρωταγωνίστρια στη σκηνή του Νέου Κόσμου [εικόνες] - iefimerida.gr

Κλυταιμνήστρα και Δυσδαιμόνα: Δύο σπαρακτικοί μονόλογοι με την ίδια πρωταγωνίστρια στη σκηνή του Νέου Κόσμου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο έργα της Κριστίν Μπρικνέρ «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» και «Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα», παρουσιάζονται ξεχωριστά, για περιορισμένες παραστάσεις, στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Δύο διαφορετικές παραστάσεις με την Ευαγγελία Βαλσαμά στους ομώνυμους ρόλους. Οι ηρωίδες της Κριστίν Μπρικνερ, η Κλυταιμνήστρα και η Δυσδαιμόνα, δύο διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες, με αντίθετες συμπεριφορές. Η Κλυταιμνήστρα γεμάτη αγανάκτηση, μίσος βιώνει τη λύτρωση και μέσα από το φόνο και εξαγνίζεται απ’ αυτόν. Η Δυσδαιμόνα ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων μέσα από την αγνότητα, την τρυφερότητα, την αγάπη της στον Οθέλλο και, κάτω από το ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης, η λύση δίνεται μέσα από την ολοκληρωτική παράδοση στον έρωτα - και σαν πράξη.

«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;»

Κλυταιμνήστρα και Δυσδαιμόνα: Δύο σπαρακτικοί μονόλογοι με την ίδια πρωταγωνίστρια στη σκηνή του Νέου Κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Στον πρώτο μονόλογο η Κλυταιμνήστρα μόλις έχει πνίξει στο λουτρό τον σύζυγό της και βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πρώτο της άνδρα, το πρώτο της παιδί και θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στους θεούς, με «αντάλλαγμα» τον ούριο άνεμο για την εκστρατεία των καραβιών του προς την Τροία. Αυτή η δολοφονία είναι για τη Κλυταιμνήστρα μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης ενώ συνειδητοποιεί και τον δικό της επικείμενο θάνατο ακολουθώντας την κατάρα που καταδιώκει το γένος των Ατρειδών: «Στους Ατρείδες υπάρχει μόνο, να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς».

«Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα»

Κλυταιμνήστρα και Δυσδαιμόνα: Δύο σπαρακτικοί μονόλογοι με την ίδια πρωταγωνίστρια στη σκηνή του Νέου Κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Στη δεύτερη ιστορία, η Δυσδαιμόνα, κόρη του Βενετού Γερουσιαστή Μπραμπαντίνο, παντρεύεται τον Μαυριτανό της Βενετίας τον Οθέλλο, ο οποίος την παίρνει μαζί του στην Κύπρο, όπου διοικεί αυτούς που πολεμούν τους Τούρκους στην υπηρεσία της Γαληνοτάτης. Μέσα από μια διαβολική ίντριγκα ο υπασπιστής του Οθέλλο, ο Ιάγος, καταφέρνει να κεντρίσει τη ζήλεια του Οθέλλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο τελευταίος να φτάσει στο σημείο να πνίξει την αγαπημένη του Δυσδαιμόνα στο κρεβάτι.

Οι παραστάσεις
«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;»
«Εάν είχες μιλήσει Δυσδαιμόνα»

Από 19 Μαρτίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ: 2109212900

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ