Τα βρήκαν Παπανδρέου - Σαμαράς για το νέο πρωθυπουργό

Μόλις μια ώρα και δέκα λεπτά χρειάστηκαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς για να συμφωνήσουν επί της αρχής στη συνάντησή τους υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τη συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση παρά την αρχική ψυχρότητα διεξήχθη σε καλό κλίμα και ορισμένοι μιλούν και για συμφωνία στο όνομα του επόμενου πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε σήμερα η σχετική ανακοίνωση. Η επικοινωνία τους θα επαναληφθεί αύριο, αρχικά τηλεφωνικά ενώ κλιμάκια των δύο κομμάτων θα συζητούν για τις πολλές και καθοριστικές λεπτομέρειες, βασικότερη από τις οποίες είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

Στη συνέχεια και αφού οι δύο πλευρές συμφωνήσουν πλήρως σε πρωθυπουργό, ονόματα υπουργών, αποστολή και ημερομηνία εκλογών θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας ματαίωσε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που είχε προαναγγελθεί.

Τι λέει το επίσημο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι:

  • Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι θα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση με στόχο να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει τη χώρα σε άμεσες εκλογές. 
  • Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο των εκλογών θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
  • Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας αυτής κυβέρνησης.
  • Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και για τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου.
  • Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Για να φτάσουμε στην αποψινή συνάντηση, και τη συμφωνία, των δύο αρχηγών προηγήθηκε ένα μικρό θρίλερ για το ποιος θα έκανε το πρώτο βήμα. Τελικώς τη συνάντηση ζήτησε από τον Πρόεδρο, ο Γιώργος Παπανδρέου. Επικρατέστερο όνομα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ