Ντε Μεζιέρ: Αν σταματήσουμε τους πρόσφυγες στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας αποκλείουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν - iefimerida.gr

Ντε Μεζιέρ: Αν σταματήσουμε τους πρόσφυγες στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας αποκλείουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας για ελλιπείς προσπάθειες στο «σφράγισμα» των συνόρων της για το προσφυγικό κύμα, εξαπολύει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί. Ταυτόχρονα, διαμηνύει πως στόχος της Frontex είναι είναι «να καταγράψουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα».

Ο Λεγκερί σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, επισημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
«Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί και τονίζει ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει το προσφυγικό κύμα. «Αν η Αγκυρα ζητάει μεγάλες παραχωρήσεις, π.χ. στην απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα να περιμένουμε περισσότερη προσπάθεια στην φύλαξη των συνόρων» αναφέρει με νόημα και προσθέτει: «Η Τουρκία, δεν θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά των διακινητών τόσο εύκολη, καθώς πρόκειται για οργανωμένους εγκληματίες και η τουρκική αστυνομία έχει την υποχρέωση και τις δυνατότητες να τους σταματήσει. Το ελάχιστο που περιμένουμε είναι να μας παρέχει η Τουρκία πληροφορίες: πόσους πρόσφυγες πρέπει να αναμένουμε και από πού έρχονται» υπογραμμίζει ο Λεγκερί.

Παράλληλα σημειώνει πως η Frontex μαζί με την ελληνική ακτοφυλακή διέσωσαν το 2015 περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες στη θάλασσα. Ο κ. Λεγκερί ωστόσο, τάσσεται υπέρ της εξέλιξής της Frontex σε συνοριοφυλακή, ώστε να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κάθε φορά κράτους-μέλους. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» εκτιμά.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν ο Λεγκερί τονίζει: «Η αποστολή της Frontex είναι να στηρίξει τα κράτη - μέλη ώστε να είναι δυνατή μια πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθούν να έχουν για μας τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι συνοριακοί υπάλληλοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την ΠΓΔΜ»

Ο Μεζιέρ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν

Αν οι πρόσφυγες εμποδίζονταν στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, αυτό θα σήμαινε εκ των πραγμάτων αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και τονίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανότατο να προκληθεί σημαντική συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην ΠΓΔΜ.

«Το να σταματήσεις τους πρόσφυγες μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας είναι μια ιδέα που συζητείται ιδιαίτερα από τις ίδιες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπ' όψιν ότι η Ελλάδα θα αποκλειόταν έτσι εκ των πραγμάτων από την Σένγκεν και θα μπορούσε να δημιουργηθεί συμφόρηση, είτε στην Ελλάδα είτε στην Μακεδονία (sic), όπου παρακολουθήσαμε ήδη αυτή την συνέπεια αυτή την εβδομάδα, ή αλλού στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί κανείς απλώς να το αγνοήσει», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζει επίσης ότι «υπάρχουν ήδη μεμονωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στον βαθμό που αυτό θα ήταν απαραίτητο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ