Ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων παίρνει το... όπλο του - iefimerida.gr

Ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων παίρνει το... όπλο του

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το... βάπτισμα του πυρός πήρε ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, δημοσιοποιώντας τους άξονες του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου, με κεντρικό στόχο- τι άλλο;- την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στην πραγματικότητα αυτό που θέλησε να κάνει ο Γ. Πιτσιλής δεν ήταν να προαναγγείλει τα αυτονόητα, αλλά να δηλώσει το παρών, να στείλει μήνυμα ότι η ΓΓΔΕ έχει πλέον "κεφαλή". Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που ένα από τα βασικά θέματα της επικείμενης αξιολόγησης είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, μάλιστα, ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συσταθεί ειδική, ολιγομελής Ομάδα Εργασίας, που θα προτείνει το νέο οργανωτικό πλαίσιο της ΓΓΔΕ και μένει να διαπιστωθεί αν οι δανειστές θα ανάψουν πράσινο φως ή θα το στείλουν για... επανεξέταση όπως έγινε με το σχέδιο έμπνευσης Βαρουφάκη, που ουσιαστικά δημιουργούσε συνθήκες ασφυκτικής εποπτείας της ΓΓΔΕ από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα υιοθετηθεί μοντέλο ανάλογο με αυτό της Σουηδίας, δηλαδή αν η ΓΓΔΕ θα αποκτήσει χαρακτηριστικά Ανεξάρτητης Αρχής, με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ήδη ο Γ. Πιτσιλής είχε τις πρώτες συναντήσεις συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αναμένεται γύρος επαφών με τους επικεφαλής όλων των ελεγκτικών μονάδων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οσον αφορά, δε, στην προκήρυξη όλων των θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών πριν αναλάβει καθήκοντα ο Γ. Πιτσιλής, αν και δεν υπάρχει το παραμικρό σχόλιο, οι πληροφορίες εκ των έσω αναφέρουν ότι δεν υπήρχε ενημέρωση προς το νέο ΓΓΔΕ, που θα περάσει από κόσκινο όλες τις περιπτώσεις.

Όσον αφορά στην καθημερινότητα, που είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα, φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ως προς την ανάγκη να ολοκληρωθεί πολύ νωρίς η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων και να ξεκινήσει νωρίτερα η καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της ΓΓΔΕ είναι να μην υπάρξει η παραμικρή παράταση για τις δηλώσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του TAXIS.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, δεν έχει καμία σημασία αν το σύστημα "ανοίξει" την 1η Φεβρουαρίου, χωρίς να έχουν "φορτωθεί" στα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων. Στόχος είναι από τη στιγμή που το σύστημα είναι έτοιμο 100%, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να διαρκέσει 60 ημέρες, ενώ όσον αφορά στις πληρωμές των φετινών φόρων εισοδήματος και ακινήτων, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ