fbpx Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επενδυτές – Του ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΟΓΙΕΡ ΤΗΣ ΕΤΕ

Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επενδυτές – Του ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ
29|01|2016 | 17:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κοινή διαπίστωση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, κατέληξαν ο πρωθυπουργός και επιχειρηματίες επενδυτές που επενδύουν στη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το μήνυμα των επενδυτών: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα

Από την πλευρά τους οι επενδυτές, υποσχέθηκαν να επενδύσουν στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις, σε περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

Αμέσως μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής δέκα κορυφαίων διεθνών funds, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa, συμπύκνωσε την ουσία της συζήτησης: «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για το μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας».

Είπε ακόμη πως «η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» για να προσθέσει όμως: «Με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στην Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική».

Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επενδυτές – Του ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα | iefimerida.gr 0Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επενδυτές – Του ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα | iefimerida.gr 1Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επενδυτές – Του ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα | iefimerida.gr 2Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επενδυτές – Του ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα | iefimerida.gr 3

Και συνάντηση Τσίπρα με Χόγιερ
Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν αναπτυξιακά θέματα και ειδικότερα η συμβολή της ΕΤΕπ στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (προβλέπει την συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων), και η μεταφορά τεχνογνωσίας για απορρόφηση κονδυλίων του Προγράμματος Γιούνκερ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ