Το πιο ηλιόλουστο μέρος στον κόσμο δεν είναι εκεί όπου φαντάζεστε

Στην ερώτηση «ποιο είναι το μέρος με την περισσότερη ηλιοφάνεια στον κόσμο;», το μυαλό των περισσοτέρων θα πήγαινε σε κάποιο εξωτικό νησί της Καραϊβικής, σε κάποια έρημο στη ζώνη του Ισημερινού ή έστω σε κάποια χώρα της λεκάνης της Μεσογείου. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από αυτές τις τοποθεσίες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τεχνικά το μέρος με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον κόσμο είναι το ακατοίκητο νησί του Καναδά Ellesmere κατά τον μήνα Μάιο και οι δυο ερευνητικοί του σταθμοί, οι οποίοι πραγματοποιούν και τη μέτρηση, ο «Eureka» και ο «Alert».

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι και ο πιο ηλιόλουστος με 65,4% της ημέρας να έχει ήλιο, το οποίο ισούται με πάνω από 15 ώρες ηλιοφάνειας. Εντούτοις οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν, με -10 βαθμούς Κελσίου, το καθιστά απαγορευτικό μέρος για ηλιοθεραπεία.


Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο και που είναι γνωστό ως «ο τόπος με τον μεταμεσονύκτιο ήλιο» σημαίνει ότι ο ήλιος δεν πέφτει κάτω από τον ορίζοντα για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, με την πιθανότητα 24ωρης ηλιοφάνειας. Η κατάσταση βέβαια αναστρέφεται τελείως κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και της «πολικής νύχτας», όταν ο ήλιος εξαφανίζεται για εβδομάδες ολόκληρες.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες αν θέλουμε να αναζητήσουμε τα μέρη με την περισσότερη ηλιοφάνεια στο σύνολο του χρόνου, τότε η Έρημος Σαχάρα στον Νίγηρα και η περιοχή ανάμεσα στην Χαβάη και το Κιριμπάτι αποτελούν τις τοποθεσίες με τον περισσότερο ήλιο κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το μέρος με τον περισσότερο ήλιο στις ΗΠΑ είναι η περιοχή Γιούμα στην Αριζόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Καναδάς ηλιοφάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ