Πώς ο ιός Ζίκα μπορεί να οδηγήσει σε νομιμοποίηση των εκτρώσεων στη Λ.Αμερική - iefimerida.gr

Πώς ο ιός Ζίκα μπορεί να οδηγήσει σε νομιμοποίηση των εκτρώσεων στη Λ.Αμερική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους τελευταίους μήνες, ο ιός Ζίκα έχει τρομοκρατήσει ολόκληρη την υφήλιο. Δίχως εμβόλιο, θεραπεία, αλλά ούτε καν αποτελεσματική διάγνωση, οι γιατροί στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον ιό έχουν δεμένα τα χέρια.

Ωστόσο, όλος αυτός ο πανικός που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό.

Οι οδηγίες προς τις γυναίκες στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής, όπου ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί για τα καλά, είναι απλή. Μην μείνετε έγκυες. Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να πουν οι γιατροί, μην έχοντας κανέναν απολύτως τρόπο να αντιμετωπίσουν τον ιό. Τι συμβαίνει όμως, αν μια γυναίκα μείνει έγκυος στην Λατινική Αμερική;

Οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όντας βαθύτατα καθολικές, έχουν πολύ αυστηρή πολιτική όσον αφορά την εγκυμοσύνη. Στις πιο πολλές η πρόσβαση σε αντισυλληπτικά είναι συχνά πολύ δύσκολη (έως και απαγορευμένη) ενώ οι εκτρώσεις απαγορεύονται δια ροπάλου. Μάλιστα αν μια γυναίκα επιχειρήσει παράνομη έκτρωση, αντιμετωπίζει ποινές πολυετούς φυλάκισης.

Στην Βραζιλία, για παράδειγμα, την χώρα με τα περισσότερα θύματα του ιού, η έκτρωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού. Οι άνθρωποι πλέον μιλούν μαζικά περί αλλαγής της νομοθεσίας, δημιουργώντας μια φωνή ικανή να ακουστεί και να αναγνωριστεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

«Οι οδηγίες προς τις γυναίκες, να μην μείνουν έγκυες, δεν είναι λύση. Πώς μπορούν να φορτώνουν όλο το βάρος που έχει προκληθεί από αυτόν τον φρικτό ιό στις γυναίκες;» τόνισε πρόσφατα η Beatriz Galli, ανώτερη σύμβουλος στα θέματα πολιτικής γύρω από την αναπαραγωγή. Αρκετοί από τους γιατρούς της χώρας έχουν επίσης εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης της έκτρωσης.

Αν λάβει κανείς υπ' όψιν του ότι, σύμφωνα με στατιστικές, παραπάνω από τις μισές εγκυμοσύνες στην Βραζιλία είναι ανεπιθύμητες, τότε μάλλον οι φωνές περί νομιμοποίησης φαντάζουν απολύτως λογικές. Εξάλλου, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη η έκτρωση είναι νόμιμη, με εξαιρέσεις σε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Φαίνεται λοιπόν πως αυτός ο τρομακτικός ιός, μπορεί τουλάχιστον να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο Ζίκα ήρθε για να προκαλέσει παραπάνω αναταράξεις σε ένα ζήτημα που ήδη απασχολεί τους ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής. Στην Βραζιλία υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 200.000 παράνομες εκτρώσεις, παρά την αυστηρή νομοθεσία. Πλέον οι έγκυες της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Να ρισκάρουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που θα φέρει τον ιό, ή να επιχειρήσουν παράνομη έκτρωση που μπορεί να τις οδηγήσει στην φυλακή; Η Βουλή της Βραζιλίας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό το αδιέξοδο. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε όλη τη χώρα, από άκρη σε άκρη.

Μια ιστορία... καρμπόν: Ο ιός Rubella και η νομιμοποίηση των εκτρώσεων στις Η.Π.Α

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση που ένας ιός δίνει την αφορμή για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων σε μια χώρα. Ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί στις Η.Π.Α την δεκαετία του 1960, με τον ιό Rubella. Ο συγκεκριμένος ιός μπορούσε να προκαλέσει κώφωση, τύφλωση και άλλες γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα, την ώρα που, ακριβώς όπως και ο Ζίκα, δεν μπορούσε να διαγνωστεί.

Εκείνη την εποχή οι εκτρώσεις στις Η.Π.Α ήταν απαγορευμένες, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου χρειαζόταν έγκριση από γιατρό. Πολλοί λίγοι γιατροί ωστόσο τις επιχειρούσαν. Η εξάπλωση του Rubella προκάλεσε αντιδράσεις στις Η.Π.Α σχετικά με την τότε υπάρχουσα νομοθεσία. Τα μέσα ενημέρωσης προέβαλαν το θέμα καθημερινά, ενώ γιατροί και έγκυες φώναζαν υπέρ της νομιμοποίησης. Μετά από αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή της νομοθεσίας.

Ακριβώς το ίδιο έχει ξεκινήσει αυτόν τον καιρό στην Βραζιλία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρςε της Λατινικής Αμερικής, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Το debate έχει ξεκινήσει, με το μόνο δεδομένο να είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί κάποια λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ίος Ζίκα έκτρωση Λατινική Αμερική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ