Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου συζήτησαν για αγωγό και καλώδιο ηλεκτροδότησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Στην προώθηση κοινών ενεργειακών έργων συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους σήμερα στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.

Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας και προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.

Kατά την πρώτη τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους στα θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να προάγουμε την ευημερία και τη σταθερότητα μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Το τριμερές σχήμα για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή με στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας ώστε να συνεισφέρουμε προς όφελος των λαών μας αλλά και της περιοχής με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η μεταφορά τεχνογνωσίας ιδιαίτερα σε ενέργεια, υψηλή τεχνολογία και τουρισμό», είπε ο κ. Τσίπρας και διευκρίνισε ότι εντόπισαν τομείς κοινού ενδιαφέροντος για υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, ενώ αποφάσισαν τη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας και συντονισμού.

«Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των χωρών μας και της περιοχής μας... Η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δυο χωρών μεσώ της μεταφοράς των αξιοποιημένων κοιτασμάτων προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και αυτό για το καλώδιο.

Μάλιστα, για τα ενεργειακά αποφάσισαν να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να προωθήσει τους κοινούς στόχους των τριών χωρών πάνω στον τομέα αυτό.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή, με μείζον αυτό της καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της σταθερότητας και της ειρήνης.

Οσον αφορά το κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε: «Συζητήσαμε για προκλήσεις και κινδύνους.Για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό που θα είναι προς όφελος των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Και για να έχουμε μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δε θα είναι αναχρονιστικά όπως οι εγγυήσεις και οι εγγυητές».

Αναφερόμενος στο θέμα των Παλαιστινίων είπε πως η ελληνική πλευρά «τόνισε τη σημασία των αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για ειρηνική συνύπαρξη, για το δικαίωμα στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος. Το βήμα αυτό δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα για τρίτους».

Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην πηγή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τριμερής Κύπρος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ