Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] - iefimerida.gr

Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν μπόρεσε να αντέξει ως το τέλος της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ. Διχασμένη ανάμεσα στις προσωπικές της απόψεις και στις επιλογές της κυβέρνησης, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, παραιτήθηκε και έφυγε με το ποδήλατό της από το υπουργείο.


Η Τομπιρά παραιτήθηκε γιατί οι απόψεις της είναι πιο «αριστερές» από αυτές της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας. Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για να στερεί την γαλλική υπηκοότητα από γεννημένους στη Γαλλία τρομοκράτες, και η Τομπιρά διαφώνησε και παραιτήθηκε.
Ετσι, ο Γάλλος (σοσιαλιστής) πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα μπορέσει ήσυχα να περάσει το νομοσχέδιο, ένδειξη ότι η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της στα θέματα ασφάλειας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τομπιρά χάνει μια μάχη, στην κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του 2013 ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντιστάθηκε σθεναρά στη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα που προωθούσε η Τομπιρά. Προέβλεπε τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων μέσω προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης και μεγαλύτερηςαξιοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών στις φυλακές. Ο Βαλς κέρδισε, η Τομπιρά έχασε, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε.

Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η επιλογή του προέδρου Ολάντ να διορίσει τον Μανουέλ Βαλς, ανερχόμενο αστέρα του κόμματος, στην πρωθυπουργία, ευνοώντας ουσιαστικά τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, εις βάρος της αριστερής, σφράγισε το μέλλον της Κριστιάν Τομπιρά και την οδήγησε εντέλει στην προδιαγεγραμμένη παραίτηση.
Η 63χρονη Τομπιρά αποχώρησε χθες από το υπουργείο της με ποδήλατο, ανοίγοντας μεγάλη συζήτηση στο σοσιαλιστικό κόμμα για το τι θα κάνει στο μέλλον.
1. Θα είναι υποψήφια στο μέλλον για την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος, εκπροσωπώντας την αριστερή πτέρυγα;
2. Η θα ενσωματωθεί στην αριστερή πτέρυγα των «ανταρτών» του Ολάντ και θα είναι υποψήφια για πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, το 2017;
3. Η θα επιστρέψει στο νησί της, τη Νέα Γουινέα, για να αποσυρθεί;

Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η γεννημένη στη Γαλλική Γουιάνα 63χρονη υπουργός ήταν η πρώτη μαύρη υπουργός γαλλικής κυβέρνησης, γεγονός που δεν έπαψε να εξοργίζει τους πολλούς ρατσιστές συναδέλφους της στην Εθνοσυνέλευση.
Η Τομπιρά είχε γίνει κατά καιρούς αποδέκτης προσβλητικών ρατσιστικών σχολίων, ακόμη και στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης, από δεξιούς συναδέλφους της, κάποιοι από τους οποίους έφθασαν μέχρι το σημείο να την αποκαλέσουν «θηλυκό πίθηκο», εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν την αντίθεσή τους στη στήριξη που προσέφερε στο νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Τον Μάιο του 2014, οι επικριτές της την κατηγόρησαν ότι αρνήθηκε να ψάλει τον εθνικό ύμνο κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, απαιτώντας την παραίτησή της.
Η Κριστιάν Τομπιρά είναι η 11η υπουργός του Ολάντ που παραιτείται.

Δείτε τα απαράδεκτα φωτομοντάζ εναντίον της:

Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Γράφει η Liberation σήμερα για την παραίτηση της Τομπιρά:
«Στην παραίτηση της Κριστιάν Τομπιρά από την κυβέρνηση υπάρχει κάτι το πολιτικά παράλογο. Πώς η κυβέρνηση θέλει να συνενώσει τα αριστερά της κομμάτια, όταν κάθε απόφαση που παίρνει την πηγαίνουν όλο και δεξιότερα;
Αυτή η στροφή προς τα δεξιά ξεκίνησε το 2014, όταν από την κυβέρνηση παραιτήθηκαν δύο Οικολόγοι και οδηγήθηκαν σε παραίτηση τρεις «αντάρτες» υπουργοί, οι οποίοι διαφωνούσαν με την πολιτική λιτότητας του Ολάντ.
Με τον να εκδιώκεται και η Τομπιρά από την κυβέρνηση, ο Ολάντ στέλνει το μήνυμα ότι και το 2016 δεν θα υποχωρήσει στην πολιτική του.

Η τρομοκρατική απειλή που πλανάται πάνω από τη Γαλλία δικαιολογεί εν μέρει αυτή την αποφασιστικότητα του Ολάντ.
Ωστόσο, η έξοδος της Τομπιρά έχει σαν συνέπεια να λείπει στο εξής η ισορροπία από την κυβέρνηση. Απρόβλεπτη, ρήτορας, με βαθιά κουλτούρα και αριστερές αποκλίσεις στην ιδεολογία της, η Κριστιάν Τομπιρά ισορροπούσε την κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς. Είχε ταχθεί επίμονα υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, πάλευε για τα δικαιώματα και την ισοτιμία απέναντι στο νόμο είχε γίνει το μαύρο πρόβατο της Δεξιάς και στόχος της άκρας Δεξιάς.

Παραιτήθηκε από υπουργός και έφυγε με ποδήλατο -Αριστερή «μαχαιριά» στον Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Σε μια κυβέρνηση Ολάντ η οποία προχωράει όλο και περισσότερο προς το κέντρο, η Τομπιρά έφερνε αυτό το «απόθεμα ψυχής» στα θέματα ασφάλειας που δικαιολογημένα ανησυχούν την κυβέρνηση. Ο Μανουέλ Βαλς, χωρίς πολλές προφυλάξεις, σχεδιάζει το δρόμο της κυβέρνησης προς το κέντρο. Αυτή είναι και η αιτία που ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται σήμερα ως ο πιο αντιδημοφιλής ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος.
Το σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεχίσει την πορεία του προς το κέντρο ή θα συσπειρώσει την αριστερή του πτέρυγα; Με την παραίτησή της η Κριστιάν Τομπιρά δείχνει ότι συμβαίνει το πρώτο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ