Ο Πούτιν επιτίθεται, για πρώτη φορά, στον Λένιν: Εξαιτίας του κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση - iefimerida.gr

Ο Πούτιν επιτίθεται, για πρώτη φορά, στον Λένιν: Εξαιτίας του κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπαδός ενός κράτους ενωμένου και ισχυρού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον Λένιν ότι επέβαλε την ομοσπονδία στην πρώην Σοβιετική Ενωση και αυτή ήταν η αιτία της κατάρρευσής της. Αυτή είναι η αιτία που ακόμη σήμερα πλανάται ο κίνδυνος της απόσχισης, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Σε διάστημα μερικών ημερών, ο Ρώσος πρόεδρος τα 'βαλε δύο φορές με το σύμβολο της επανάστασης των μπολσεβίκων το 1917, τον Λένιν.
Η πρώτη επίθεση έγινε στις 21 Ιανουαρίου, την ημέρα γενεθλίων του Λένιν. Ο Πούτιν βρισκόταν σε ένα στρογγυλό τραπέζι γύρω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου. Κατηγόρησε εκεί τον Λένιν ότι με τις ιδέες του προκάλεσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, σύμφωνα με τη ρωσική καθημερινή εφημερίδα RBCDaily.

Ο Πούτιν επιτίθεται, για πρώτη φορά, στον Λένιν: Εξαιτίας του κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση | iefimerida.gr 0


Στις 25 Ιανουαρίου ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ανέπτυξε τις απόψεις του σε ένα πολιτικό συνέδριο στη Σταυρούπολη, στα νότια της Ρωσίας. «Οπως και άλλα εκατομμύρια πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης, ήμουν κι εγώ μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος επί είκοσι χρόνια. Δούλεψα για την KGB, διάδοχο της Tcheka, την οποία αποκαλούσαν τότε "το σιδερένιο χέρι του κόμματος"», είπε.

Οταν το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέρρευσε, ο Πούτιν κράτησε την κάρτα μέλους. «Πρέπει να την έχω ακόμη κάπου», ήταν η φράση του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αγαπάει ακόμη τις αρχές του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού».

Και αμέσως άρχισε τις καταγγελίες εναντίον του Λένιν:

Αρχισε να του προσάπτει ότι ενορχήστρωσε εκκαθαρίσεις (ανέφερε μάλιστα τη βίαιη δολοφονία της αυτοκρατορικής οικογένειας και των πατέρων της ορθόδοξης εκκλησίας) και ότι έδωσε το δικαίωμα στις σοσιαλιστικές δημοκρατίες (τις χώρες που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ενωση) να εγκαταλείπουν τη Σοβιετική Ενωση. Ενα λάθος που οι συνέπειές του γίνονται ακόμη αισθητές έως σήμερα, όπως είπε.

«Τα σύνορα είχαν σχεδιαστεί με αυθαίρετο τρόπο» συνέχισε ο Πούτιν και έφερε το παράδειγμα του Donbass, αυτής της ζώνης στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου γίνεται ακόμη σήμερα πόλεμος μεταξύ των φιλορώσων αποσχιστών και της κυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με τον Πούτιν, το Donbass είχε αποδοθεί εκείνη την εποχή στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας «προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των προλεταρίων... Πρόκειται για ντελίριο!» κατέληξε ο Πούτιν.

Είναι γνωστό ότι ο Πούτιν είναι υπέρ μιας ενωμένης και ισχυρής εξουσίας και μιλούσε ήδη για αυτή την άποψή του το 1991, όταν δούλευε στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης.

Αντιδράσεις στα ΜΜΕ
Οι απόψεις του Πούτιν για τον Λένιν προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στη Ρωσία και στα εκεί ΜΜΕ. Οχι, ο Πούτιν δεν νοσταλγεί τον κομμουνισμό, εκτιμά η καθημερινή εφημερίδα Moskovski Komsomolets, η οποία βλέπει στις δηλώσεις του «ένα πολιτικό παιχνίδι εν ψυχρώ» την ώρα που η Ρωσία πέφτει σε μεγάλη οικονομική κρίση και ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος «στις ιδέες της αριστεράς και στα θέματα που συνδέονται με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Πούτιν επιτίθεται, για πρώτη φορά, στον Λένιν: Εξαιτίας του κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση | iefimerida.gr 1


Στη ρωσική εφημερίδα RBC Daily, ένας ερευνητής αποδομεί την ιστορική ανάλυση του Πούτιν και εκτιμά ότι οι ομοσπονδιακές ιδέες της σοβιετικής εποχής δεν ήταν παρά «ένα πέπλο που έκρυβε την παντοδυναμία της κεντρικής εξουσίας στη Μόσχα». «Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι το συνταγματικό δικαίωμα σε μια χώρα να εγκαταλείψει τη Σοβιετική Ενωση έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάρρευση της Ενωσης» καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πούτιν Λένιν Επανάσταση κατάρρευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ