Είναι το ιδανικό κυριακάτικο πιάτο. Θυμίζει παιδική ηλικία, οικογενειακή συγκέντρωση, γλυκιές αναμνήσεις. Αλλά ας ξεφύγουμε από το παραδοσιακό λεμονάτο με σκόρδο, προσθέτοντας νέα υλικά, πολύ γευστικά super foods.
Υλικά
- Κοτόπουλο, χωριάτικο, βιολογικό, σε κομμάτια
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίτζερ (από το σούπερ μάρκετ)
- 2 λεμόνια
- 40 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κιλό πατάτες, σκληρές, κίτρινες, τύπου Νάξου
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Χοντρό γκρι αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Κόψτε το 1 λεμόνι σε πολύ λεπτές φέτες
- Βάλτε τις κάτω από την πέτσα του κοτόπουλο
- Κόψτε το τζίτζερ σε πολύ λεπτές φέτες
- Προσθέστε και λίγες φέτες κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου
- Αλατίστε με χοντρό αλάτι το κοτόπουλο
- Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους ή κυδωνάτες
- Σε ένα πιρέξ τοποθετείτε όλα τα υλικά, όμορφα
- Αλατίστε και τις πατάτες
- Προσθέστε λίγο ακόμη τζίτζερ στο πιρέξ
- (Εγώ βάζω και σκόνη τζίτζερ, επιπλέον)
- Το τζίτζερ καίει υπερβολικά όταν είναι ωμό, αλλά είναι «λουκούμι» όταν ψηθεί
- Περιχύνετε με το ελαιόλαδο
- Μοιράζετε το βούτυρο σε κομματάκια σε όλο το πιρέξ
- Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα ποτήρι νερό
- Ψήστε για 1,5 ώρα
- Στο τέλος περιχύστε τον χυμό του δεύτερου λεμονιού
- Αν το πιρέξ δεν έχει καπάκι, τοποθετήστε αλουμινόχαρτο σε όλη τη διάρκεια