Από Δευτέρα και... βλέπουμε η επιστροφή του Κουαρτέτου - iefimerida.gr

Από Δευτέρα και... βλέπουμε η επιστροφή του Κουαρτέτου

Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας- καλώς εχόντων των πραγμάτων- τοποθετείται η ούτως ή άλλως καθυστερημένη επιστροφή των επικεφαλής του Κουαρτέτου, αλλά το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φαντάζει σήμερα εξαιρετικά «θολό».

Η ελληνική πλευρά, όπως έχουν δηλώσει ο Α. Τσίπρας και ο Ε. Τσακαλώτος, επιδιώκει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες ως το τέλος Μαρτίου, καθώς όσο τραβάει η διαπραγμάτευση τόσο θα βαραίνει το κλίμα και θα περιορίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ένταση των μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει τελικά η κυβέρνηση.

Η άλλη πλευρά, δεν φαίνεται, πάντως, διατεθειμένη να "τρέξει", ούτε να διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς ως γνωστόν το τέλος της αξιολόγησης θα σημάνει την έναρξη της συζήτησης για το Χρέος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι "σκληροί" της Ευρώπης (βλέπε Βερολίνο) επιθυμούν επιτήρηση διαρκείας ως αντίβαρο στην ελάφρυνση των πληρωμών Χρέους.

Ποια είναι η ατζέντα σήμερα;

  1. Το Ασφαλιστικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και οι δυσκολίες χειρισμού του στο εσωτερικό, πριν καν εκφράσουν επισήμως οι δανειστές τις θέσεις τους- που αναμένονται πολύ πιο σκληρές από το σχέδιο Κατρούγκαλου- επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση θα περάσει από πολλά... κύματα.
  2. Χέρι- χέρι με το Ασφαλιστικό πάει το Δημοσιονομικό ήτοι το κατά πόσο θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ "φωτιές" βάζει και η υποχρέωση εξειδίκευσης μέτρων 1,8 δισ ευρώ, που θα "κλειδώνουν" τους δημοσιονομικούς στόχους της τελευταίας διετίας του Προγράμματος.
  3. Αυτό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση είναι το Εργασιακό. Αν και δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι, αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ η άρση όλων των διοικητικών εμποδίων κι ως εκ τούτου αν όντως το Ταμείο συμμετάσχει ενεργά στο Πρόγραμμα, θα απαιτήσει να αντιμετωπιστούν εδώ και τώρα όλα τα διαρθρωτικά εμπόδια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και για όσους ξεχνούν ποιες είναι οι θέσεις του Ταμείου, αρκεί να αναφέρει κανείς ότι ένας από τους λόγους που τα "έσπασαν" το Φθινόπωρο του 2014, ήταν η απαίτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά της ανταπεργίας δηλαδή του περιβόητου lock out...
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κουαρτέτο επιστροφή αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ