Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Κίνδυνος για δημοσιονομικό κενό το 2016 - iefimerida.gr

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Κίνδυνος για δημοσιονομικό κενό το 2016

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχίες για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2016 εξαιτίας των καθυστερήσεων στο ασφαλιστικό, στις φορολογικές παρεμβάσεις και στη μείωση των αμυντικών δαπανών εκφράζονται στην τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Την ίδια ώρα στην Έκθεση επικρίνεται το μείγμα οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση και το οποίο συνεχίζει την παλιά «συνταγή » μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων σε περιβάλλον ύφεσης.

Μάλιστα εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για εκλογίκευση των δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ενώ σχολιάζεται θετικά η καλή πορεία εκτέλεσης ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα έσοδα, του προϋπολογισμού του 2015 εντούτοις επισημαίνεται ότι οι καθυστερήσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί με τη θέσπιση νομοσχεδίων που εκκρεμούν εξ αναβολής από το 2015, καθώς δεν συνδέθηκαν με πακέτα προαπαιτούμενων, δημιουργούν ήδη κάποιες ανησυχίες, καθώς πολλά από τα μέτρα αυτά έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση ο προϋπολογισμός του 2016 κινείται στη λογική που ακολουθήθηκε τα προγηγούμενα χρόνια της κρίσης,- αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών σε περιβάλλον ύφεσης- δυσχεραίνοντας έτσι τις προοπτικές επίτευξης θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Από την ανάλυση, προκύπτει ότι για την επίτευξη των στόχων το 2016, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων ύψους 4,2 δις ευρώ σωρευτικά στη διετία 2015-2016. Το 47,63% των νέων παρεμβάσεων αφορά εξοικονομήσεις δαπανών (1,99 δις) και το 52,37% αυξήσεις εσόδων.
Μειώσεις δαπανών

  • 1,99 δις από τους Οργανισμούς  Κοινωνικής Ασφάλισης
  • 1,23 δις από τις συντάξεις του Δημοσίου
  • 0,19 δις από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
  • 0,11 δις από τη μείωση των Επιδομάτων Κοινωνικού Χαρακτήρα

Εκφράζονται επίσης, φόβοι για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η απότομη άνοδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων είναι κακός οιωνός για το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις υπογραμμίζεται ότι η αστάθεια της φορολογίας που πήγαζε στο παρελθόν από τη δημοσιονομικής ακαταστασία παραμένει το σημαντικότερο εμπόδιο για επενδύσεις.

Ασφαλιστικό
Η τελική αξιολόγηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν είναι εύκολο να γίνει και θα απαιτήσει χρόνο. Οι δυσκολίες στην συνολική εκτίμηση του ασφαλιστικού συστήματος είναι:

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Κίνδυνος για δημοσιονομικό κενό το 2016 | iefimerida.gr 0


Στην έκθεση τονίζεται ότι τα προβλήματα, που προκύπτουν από την γήρανση του πληθυσμού δεν θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά αν η χώρα δεν επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αν δεν αναληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες για νομιμοποίηση και ένταξη στο φορολογικό ιστό της χώρας μέρους των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που εισρέουν στη χώρα και θα μείνουν εδώ.

Δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν και από την ενοποίηση των ταμείων σε ένα γιγαντιαίο ταμείο, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές για τη μετάβαση και το ελληνικό ιστορικό στη διοίκηση μεγάλων φορέων δεν είναι ενθαρρυντικό.

Σε ότι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τονίζεται ότι η αύξηση των εισφορών σε μια εποχή γενικότερων αυξήσεων της φορολογίας μπορεί να επιβραδύνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και επομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον ανατρέποντας τους ρυθμούς μεγένθυσης στους οποίους βασίζεται η εκτίμηση της βιωσιμότητας.

Χρέος

Εκτός των δυνατοτήτων της Ελλάδας; βρίσκεται η εξυπηρέτηση τέτοιου μεγέθους χρέους ιδίως αν ληφθεί υπόψιν η στασιμότητα του 2015 και οι ύφεση του 2016. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Οπως αναφέρεται το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο στα επίπεδα που έχει φτάσει. Αυτό το τεράστιο συσσωρευμένο χρέος θα επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και θα απειλεί να θολώνει τις προοπτικές της κάθε φορά που θα αντιμετωπίζει εξωτερικές ταραχές ή άλλες δυσκολίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ