Σας δίνω την καθαρόαιμη ιταλική συνταγή, η οποία σέβεται τα υλικά και τα αρώματα και δίνει λίγο χρόνο παραπάνω στο μαγείρεμα.
Υλικά
- 1 κιλό κιμά μοσχάρι από ελιά ή σπάλα (εγώ βάζω κιμά από γίδα (!))*
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κλωνάρια σέλινο βιολογικό
- 2 καρότα βιολογικά
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- Ζωμό κότας ή λαχανικών
- 4 κουταλιές σούπας χυμό ντομάτας ή πελτέ ντομάτας, ή ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι θυμάρι, ή τριμένο
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 500 γραμμάρια ταλιατέλες
- 100 γραμμάρια παρμεζάνα ποιοτική, κομμάτι για τρίψιμο, όχι έτοιμη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα καρότα και το σέλινο
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το μισό ελαιόλαδο και ροδίστε καλά τον κιμά, για 10-12 λεπτά
- Βγάλτε τον κιμά στην άκρη
- Στην ίδια κατσαρόλα βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίστε κρεμμύδι, σκόρδα, καρότα και σέλινο
- Αφήστε τα 2-3 λεπτά να βγάλουν αρώματα
- Ρίξτε τον κιμά και το κρασί
- Αφήστε τα υγρά να σωθούν κατά το ήμισυ
- Βάλτε το ζωμό και την ντομάτα, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι
- Αλάτι χοντρό, μαύρο, θαλασσινό και πιπέρι
- Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσει επί 40 λεπτά
- Ανακατέψτε κάπου κάπου, προσθέστε μισό ποτήρι νερό αν χρειάζεται
- Βράστε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες σε πολύ νερό που βράζει, με αλάτι
- Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο, τρίβετε παρμεζάνα μπόλικη
*Δεν εμπιστεύομαι πλέον το μοσχάρι μαζικής εκτροφής, ίσως έχω δει πολλά βίντεο σχετικά. Εξακολουθώ να πιστεύω, ίσως αφελώς, ότι η γίδα δεν μπορεί να τραφεί με περίεργα πράγματα ή με περίεργο τρόπο. Τη βρίσκω κατά καιρούς στον κρεοπώλη μου, στην Αθήνα, και αγοράζω επαρκείς ποσότητες, και για μπιφτέκια.