Ακιντζί από το Νταβός: Εμείς οι Κύπριοι! -Ενωτικός ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μιλώντας σε πάνελ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί τόνισε πως είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια που γίνεται για επανένωση της Κύπρου. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι από μία ενδεχόμενη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η ενωμένη Κύπρος, αλλά θα εξομαλυνθούν και οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, δηλαδή της Τουρκίας, της Ελλάδας και φυσικά της Κύπρου.

Έκανε αναφορά και στο θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας πως αυτό θα είναι πηγή σταθερότητας. Η ενωμένη Κύπρος, είπε, θα είναι κέντρο αγωγών, για μεταφορά μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η όλη προσπάθειά μας», πρόσθεσε, «μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν δούμε ο ένας τον άλλον, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, σαν συνεργάτη. Εμείς οι Κύπριοι είμαστε αυτοί που θα το κάνουμε αυτό πραγματικότητα», τόνισε με έμφαση.

Και κατέληξε: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να επιστρέψει η ελπίδα στο νησί, για να βάλουμε τέλος στο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να δημιουργηθούν νέες οικονομικές συνθήκες που θα επιτρέψουν στο νησί να αναπτυχθεί. Είναι επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε μαζί για να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και να καταστήσουμε το 2016 ένα έτος-ορόσημο για τη συμφωνία στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί εργάζονται ακούραστα για την επανένωση της Κύπρου.
Από τον Μάιο του 2015, είπε, διεξάγουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του οράματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυπρίων, «για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας από ένα διαιρεμένο νησί σε μια κοινή πατρίδα ειρηνικής συνύπαρξης με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι διαπραγματεύσεις που καλύπτουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού έχουν καταλήξει σε συγκλίσεις και κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα, αλλά παραμένουν διαφορές σε θεμελιώδη θέματα», είπε και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για να επουλωθεί η πληγή στην καρδιά της Ευρώπης. Ζήτησε, τέλος, την πλήρη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και να γυρίσουν σελίδα στην Ιστορία.

Δείτε τον Μουσταφά Ακιντζί να λέει «We, the Cypriots» μετά το 15:50:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ