Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Οι Γερμανοί απέτρεψαν χρηματοδότηση από το Πεκίνο με ένα τηλεφώνημα - iefimerida.gr

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Οι Γερμανοί απέτρεψαν χρηματοδότηση από το Πεκίνο με ένα τηλεφώνημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεμάτη αποκαλύψεις ήταν η συνέντευξη του πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννη Βαρουφάκη στον Αλέξη Παπαχελά, στον Σκάι.

«Δεχόμουν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Γιανης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προχωρώντας στην αποκάλυψη πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν έφτασε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφισε.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (ΙΟU's) για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.

Το τηλεφώνημα του Βερολίνου στο Πεκίνο
Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.

Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.
Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον.

«Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ