Το ISIS επιβεβαίωσε τον θάνατο του Τζιχάντι Τζον: Εκανε τον βλάκα για να ξεγελάσει την MI5 - iefimerida.gr

Το ISIS επιβεβαίωσε τον θάνατο του Τζιχάντι Τζον: Εκανε τον βλάκα για να ξεγελάσει την MI5

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε τον θάνατο του Τζιχάντι Τζον, δηλώνοντας ότι «προσποιούνταν πως ήταν βλάκας για να ξεγελάσει τους αξιωματούχους της ΜΙ5».

Η τρομοκρατική οργάνωση απέτισε φόρο τιμής στον Βρετανό τζιχαντιστή, ο οποίος είχε εμφανιστεί σε βίντεο αποκεφαλίζοντας Βρετανούς και Αμερικανούς ομήρους. Οι ίδιοι αναφέρονται στον Τζιχάντι Τζον- του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μοχάμεντ Εμουάζι- ως Αμπού Μουχαρίμπ αλ Μουχαγίρ.

Καταγράφοντας με λεπτομέρεια την προσπάθειά του να ταξιδέψει από τη Μ. Βρετανία στο Κουβέιτ, Βρετανοί αξιωματικοί ασφαλείας τον σταμάτησαν. «Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, παρουσίασε τον εαυτό του ως βλάκα, καθώς αυτή ήταν η μέθοδός του όταν αντιμετώπιζε πράκτορες. Ο προφήτης είπε ''Ο πόλεμος είναι εξαπάτηση''», ανέφερε έκδοση του Ισλαμικού Κράτους, το Dabiq.

Αργότερα, όταν προσπάθησε ξανά να πάει στο Κουβέιτ, τον Ιούλιο του 2010, οι βρετανικές αρχές του απαγόρευσαν να ταξιδεύει και τον συμπεριέλαβαν στην τρομοκρατική λίστα παρακολούθησης. Εκανε μία τελευταία προσπάθεια να φτάσει στο Κουβέιτ στις αρχές του 2013. Οταν δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα, εξαφανίστηκε.

Η βρετανική αστυνομία είπε στην οικογένειά του πως εκτιμούσαν ότι σε εκείνη την περίοδο ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Το Dabiq ισχυρίζεται ότι ο Εμουάζι και ένας σύντροφός του ταξίδεψαν «με πεζοπορία στις οροσειρές της Ευρώπης και μέσα από καλλιέργειες, τρύπωσαν στα σύνορα και τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές διαφόρων χωρών, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις», πριν φτάσουν στη Συρία.

Γρήγορα ο Εμουάζι κατάφερε να γίνει το πρόσωπο του τρόμου για το Ισλαμικό Κράτος. Το Dabiq ισχυρίζεται ότι ο Τζιχάντι Τζον κατάφερε να ξεγελάσει την ΜΙ5. «Ακριβώς κάτω από τη μύτη της υπερεκτιμημένης βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, μαζί με τον σύντροφό του κατάφεραν προσεκτικά και μυστικά να αναχωρήσουν, χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είχαν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη ισχυρίζεται ότι ο Εμουάζι ήταν γνωστός για «το έλεός, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του απέναντι στους πιστούς και την τρυφερότητά του για τα ορφανά».

Φορώντας μία μαύρη κουκούλα που έκρυβε όλο το πρόσωπό του εκτός από τα μάτια του, ο Τζιχάντι Τζον έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από το βίντεο του ISIS με την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Αργότερα εμφανίστηκε στο βίντεο του αποκεφαλισμού ενός ακόμη Αμερικανού δημοσιογράφου, του Στίβεν Σότλοφ, των Βρετανών μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης Ντέιβιντ Χέινς και Αλαν Χένινγκ και το 2014 στη βιντεοσκόπηση του αποκεφαλισμού του Αμερικανού, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης επίσης, Πίτερ Κάσινγκ.

Δυτικοί όμηροι που απελευθερώθηκαν αργότερα εξιστόρησαν το πώς ο Εμουάζι απολάμβανε να τους βασανίζει. Ο Βρετανός τζιχαντιστής σκοτώθηκε κατά αεροπορική επιδρομή στις 12 Νοεμβρίου 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζιχάντι Τζον ισλαμικό κράτος Isis
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ