Ο Ατόμ Εγκογιάν, οι ταινίες και το τρίτο πρόσωπο που τον ακολουθεί στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Ατόμ Εγκογιάν, οι ταινίες και το τρίτο πρόσωπο που τον ακολουθεί στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του αφιερώματος της ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

«Ατόμ Εγκογιάν: ένας Καναδός από την Αρμενία» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που παρουσιάζει στο κοινό από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

«Τη στιγμή που άρχισα να δημιουργώ ταινίες, από τότε που πρωτοκράτησα στα χέρια μου την κάμερα, ένιωσα αμέσως σαν αυτή να είναι ένας άλλος χαρακτήρας» συνηθίζει να λέει ο σκηνοθέτης. «Ειδικά στις πρώτες ταινίες μου, είναι το τρίτο πρόσωπο που παρακολουθεί». Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του Ατόμ Εγκογιάν, οι οποίες πραγματεύονται αγαπημένα μοτίβα στο σινεμά του: τις ανθρώπινες σχέσεις, την επίδραση της τεχνολογίας και των νέων μέσων στη σύγχρονη ζωή, αλλά και την απώλεια της ταυτότητας. Πρόκειται για τα φιλμ «Οικογενειακή προβολή» (1987), «Ο ασφαλιστής» (1991), «Γλυκό πεπρωμένο» (1997) και «Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια» (2005).

«Οικογενειακή προβολή»

Ο Ατόμ Εγκογιάν, οι ταινίες και το τρίτο πρόσωπο που τον ακολουθεί στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η «Οικογενειακή προβολή» τιμήθηκε το 1988 με το βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Genie, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας. Την ίδια χρονιά, σε φεστιβάλ του Μόντρεαλ, ο Βιμ Βέντερς παρέδωσε στον 27χρονο τότε Εγκογιάν το βραβείο αξίας 5.000 δολαρίων, το οποίο είχε κερδίσει ο ίδιος για «Τα φτερά του έρωτα».

«Ο ασφαλιστής»

Ο Ατόμ Εγκογιάν, οι ταινίες και το τρίτο πρόσωπο που τον ακολουθεί στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Ο ασφαλιστής» απο το 1991 είναι ο άνθρωπος πο ειδικεύεται στις πυρκαγιές και ξέρει να βοηθά, να χειραγωγεί και να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους που η φωτιά κατέστρεψε τα σπίτια τους.

«Το γλυκό πεπρωμένο»

Ο Ατόμ Εγκογιάν, οι ταινίες και το τρίτο πρόσωπο που τον ακολουθεί στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η πολυβραβευμένη ταινία «Το γλυκό πεπρωμένο», όπου ξεχωρίζουν οι εξαιρετικές ερμηνείες των Ιαν Χολμ και Σάρα Πόλεϊ, έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, τρία βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών (Fipresci, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής), όπου ήταν επίσης υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.

«Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια»

Ο Ατόμ Εγκογιάν, οι ταινίες και το τρίτο πρόσωπο που τον ακολουθεί στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το φιλμ «Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια», η πιο λαμπερή παραγωγή της καριέρας του Ατόμ Εγκογιάν με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ και Κέβιν Μπέικον, παρουσιάστηκε το 2005 στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου δίχασε έντονα κοινό και κριτικούς.

Πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη 21/1
18:30 Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια
21:00 Οικογενειακή προβολή
Παρασκευή 22/1
18:30 Γλυκό πεπρωμένο
21:00 Ο ασφαλιστής
Σάββατο 23/1
18:30 Οικογενειακή προβολή
21:00 Γλυκό πεπρωμένο
Κυριακή 24/1
18:30 Ο ασφαλιστής
21:00 Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια

Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»: Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310 508398
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ