Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νοσταλγικές εικόνες ξυπνάει με τη ζωγραφική του ο εικαστικός Ανδρέας Γεωργιάδης στην ατομική με θέμα «Διασχίζοντας τον Νείλο». Η έκθεση πάντως τώρα ταξιδεύει... στο Λονδίνο.

Είκοσι έργα, μελάνια σε χαρτί, αποτυπώνουν την Αίγυπτο όπως την ονειρευόμαστε στην πιο γοητευτική εποχή της. Καταγράφουν στιγμιότυπα ενός φανταστικού ταξιδιού του εικαστικού Ανδρέα Γεωργιάδη στην ενδοχώρα, εντυπώσεις και αναμνήσεις.

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο «Διασχίζοντας το Νείλο» ταξιδεύει στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, όπου και θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Κέντρο της ΑιγυπτιακήςΠρεσβείας, 4 Chesterfield Gardens, στο Mayfair.
Η έκθεση παρουσιάζει έργα της τελευταίας τετραετίας του καλλιτέχνη.

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το βασικό corpus της έκθεσης πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2013 στην Όπερα του Καΐρου. Η έκθεση συμπληρώνεται με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της ενότητας «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» που ο ζωγράφος παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2014 στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καθώς και νέα έργα που ο ζωγράφος φιλοτέχνησε αφορμή αυτή τη διοργάνωση.

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η εικαστική αφήγηση παρουσιάζει το ταξίδι ενός Έλληνα περιηγητή στην Αίγυπτο του προηγούμενου αιώνα.

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ξεκινώντας από την Αλεξάνδρεια των παιδικών χρόνων του Κ. Π. Καβάφη και των ηρώων του Αλεξανδρινού Κουαρτέτου του Λ. Ντάρρελ, ο περιηγητής διασχίζει το Νείλο, πραγματοποιώντας ενδιάμεσες στάσεις σε σταθμούς: Πορτ Σαΐντ, Νταμιέτα, Κάιρο, Γκίζα, Σάκκαρα, Λούξορ, Κοιλάδα των Βασιλέων, Καρνάκ, Έντφου, Άμπου Σίμπελ, Ασουάν.

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Διάσημα αξιοθέατα όπως οι Πυραμίδες, η Σφίγγα την εποχή της ανασκαφής της, το παλάτι της Χασεψούτ, οι Κολοσσοί του Μέμνωνα, ο ναός του Άμπου Σίμπελ πριν τη μεταφορά του στη σημερινή του θέση, ο ναός του Έντφου, το παλαιότερο τζαμί στο Κάιρο Εμπν Τουλούν, το νέο για την εποχή κτίριο της εταιρείας της Διώρυγας του Σουέζ εναλλάσονται αρμονικά με απλές καθημερινές εικόνες: την μαγική Corniche και το δυτικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ψαράδες στην όχθη του Νείλου, μια κόπτικη εκκλησία, ένα σοκκάκι στο παλιό παζάρι του Αλ Χαλίλι, το πανί μιας φελούκας που διασχίζει τα νερά του ποταμού, μια μικρή όαση στη μέση του πουθενά.

Η Αίγυπτος όπως παλιά! Με τα μάτια ενός Ελληνα περιηγητή στις αρχές του 20ου αιώνα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Prof. Dr. Ashraf El-Sheihy, υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αιγύπτου, και της Α.Ε. Mr. Nasser Ahmed Kamel, πρέσβη της Αιγύπτου στο Λονδίνο.

Η έκθεση
«Διασχίζοντας το Νείλο»
Μορφωτικό Κέντρο Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο
4, Chesterfield Gardens, Mayfair - London W1J 5BG
Διάρκεια έκθεσης: έως 24 Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ανδρέας Γεωργιάδης Αίγυπτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ