Τι κρύβει το μακελειό στην Μπουρκίνα Φάσο -«Μήνυμα» της αλ Κάιντα προς ISIS και Γαλλία

Οταν την περασμένη Παρασκευή η αλ Κάιντα προκάλεσε το μακελειό στην Μπουρκίνα Φάσο, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα τρόμου, προς πολλές κατευθύνσεις, γραμμένο με το αίμα των 28 νεκρών που άφησε πίσω της.

Η επίθεση στην Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, έγινε στο ξενοδοχείο Splendid και το κοντινό Cappuccino cafe. Συνολικά, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, στην πιο σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας.

Ενα παρακλάδι της αλ-Κάιντα, γνωστό ως AQIM, ή αλλιώς η αλ- Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης λίγη ώρα αργότερα. Οπως και στην επίθεση που είχε κάνει η οργάνωση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι το Νοέμβριο, το Splendid ήταν ένας προφανής στόχος για τους τρομοκράτες που ήθελαν να προκαλέσουν μακελειό κερδίζοντας την προσοχή του κόσμου.

Σε μία πόλη με ελάχιστα πολυτελή καταλύματα, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το προτιμά η ελίτ της Μπουρκίνα Φάσο, ξένοι επιχειρηματίες αλλά και στελέχη του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Και στο καφέ που έπληξαν οι ένοπλοι συχνάζουν αρκετοί ξένοι επιχειρηματίες.

Σε δήλωσή της στο διαδίκτυο, η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση ήταν «ένα νέο μήνυμα από τους ηρωικούς υπερασπιστές του Ισλάμ, με το αίμα και το σώμα τους, προς τους σκλάβους του σταυρού, τους κατακτητές των σπιτιών μας, τους συλητές του πλούτου μας, που θα υπονόμευαν την ασφάλειά μας».

Πέρα όμως από την υπερβολή και την προπαγάνδα, τι μήνυμα ήθελε να στείλει η AQIM και σε ποιον; Ο Guardian αναλύει πώς αυτή η επίθεση αφορούσε το Ισλαμικό Κράτος, τη Γαλλία αλλά και την ίδια την Μπουρκίνα Φάσο.

Για το Ισλαμικό κράτος
Πρώτα από όλα, είναι ένα μήνυμα προς τις αντίπαλες ομάδες τζιχαντιστών, ιδιαίτερα το ISIS, ότι η AQIM είναι ξανά μία υπολογίσιμη δύναμη. Αποδυναμωμένη από εσωτερικές διαμάχες για μερικά χρόνια, η τρομοκρατική οργάνωση είδε την επιρροή της να μειώνεται καθώς το Ισλαμικό Κράτος σημείωσε σημαντικά κέρδη στη βόρεια και δυτική Αφρική.

Ομως, κάποιες από αυτές τις διασπάσεις φαίνεται πως ξεπεράστηκαν. Ιδιαίτερα ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, που έχει επιρροή, και η Αλ Μουραμπιτούν του, επανήλθαν στις τάξεις της και ισχυρίζονται ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

Για τη Γαλλία
Δεύτερον, η επίθεση είναι μήνυμα προς τη Γαλλία και την επιχείρησή της, με 3.000 στρατιώτες να μάχονται τους Ισλαμιστές σε πέντε χώρες. Ενα μήνυμα ότι αυτή η παρέμβαση δεν έχει αποτέλεσμα. Η επιχείρηση της Γαλλίας έχει βάση στην Ουαγκαντούγκου και οι Γάλλοι κομάντος ενεπλάκησαν την Παρασκευή στην αντιμετώπιση της επίθεσης, αλλά ήταν ήδη αργά. Η AQIM είχε ήδη χτυπήσει, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι μόνα τους τα γαλλικά στρατεύματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Για την Μπουρκίνα Φάσο
Η επίθεση της Παρασκευής ήταν επίσης ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο, ότι η AQIM επεκτείνει τις επιχειρήσεις της. Το νέο μακελειό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια της οργάνωσης όχι απλά να αποκαταστήσει τον εαυτό της ως την κύρια ομάδα τζιχαντιστών στην περιοχή, αλλά και να δείξει ότι μπορεί να επεκτείνει την βίαιη καμπάνια της σε νέες περιοχές, σύμφωνα με τον αναλυτή ασφάλειας Αφρικής του BBC, Τόμι Ολαντίπο.

Αυτά βέβαια είναι άσχημα νέα για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Ροχ Μαρκ Κρίστιαν Καμπορέ, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του το Νοέμβριο, μετά από ένα χρόνο πολιτικής αναταραχής έπειτα από το πραξικόπημα που «έριξε» τον Μπλεζ Καμπαορέ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ