Κατσέλη: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ΕΤΕ στην ανάκαμψη της οικονομίας -Αρχίζει η χρηματοδότηση της αγοράς - iefimerida.gr

Κατσέλη: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ΕΤΕ στην ανάκαμψη της οικονομίας -Αρχίζει η χρηματοδότηση της αγοράς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανάταση της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι στις προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με τα κεφάλαια από την πώληση της Finansbank, έχει και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ, που ενέκριναν την πώληση της τράπεζας στην Qatar National Bank, η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη περίγραψε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί πλέον ο όμιλος δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΕΤΕ έχει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα θωρακίσει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκειά της και επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, θα:

  • Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).
  • Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.
  • Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

Η Εθνική θα χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις, καινοτόμες και με εξαγωγικό προσανατολισμό, με αιχμή τους κλάδους της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής. Σύντομα, μάλιστα, θα προσφέρει νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την τόνωση της ρευστότητάς τους και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν για την Εθνική από την πώληση της Finansbank, με αιχμή αφενός την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, αφετέρου τη μείωση του κόστους δανεισμού που θα πραγματοποιηθεί μέσω της αποπληρωμής των CoCos και της αποπληρωμής του δανεισμού που έχει αντληθεί από τον ELA.
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Εθνική Τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Finansbank, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα έχει δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας λίγο πάνω από το 19% και εφόσον σε αυτό προστεθούν τα CoCos ανέρχεται στο 24,6%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε ότι το τίμημα πώλησης της Finansbank (2,7 δισ. ευρώ συν 900 εκατ. δολάρια για την αποπληρωμή δανείου) ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς και θα κριθεί η αποτελεσματικότητά του από τους τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.
«Η Εθνική που αγόρασε τη Finans είναι άλλη σε σχέση με τη σημερινή. Τώρα άμεση προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε εξοπλισμένοι με κεφάλαια και αυτό αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης και κατέληξε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων προσφέροντας μακροχρόνιες λύσεις με στόχο την εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ