Βρήκαν κι άλλον καμικάζι του Παρισιού -Βέλγος, 25 ετών, με ταξίδια στη Συρία [εικόνες]

Ο Chakib Akrouh, ένας Βέλγος 25 ετών, θεωρείται ότι είναι ο τρίτος τρομοκράτης που πυροβολούσε στα καφέ του Παρισιού.

Είναι φίλος του Αμπααούντ, του «εγκεφάλου» της επίθεσης στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015, και έχει κάνει τουλάχιστον δύο ταξίδια στη Συρία, μεταξύ 2013 και 2015.

Ο τρομοκράτης ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου εδώ και δύο χρόνια. Το γεγονός ότι έκανε συνεχή ταξίδια στη Συρία, χωρίς να τον υποπτευθεί κανείς, θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που τον παρακολουθούσαν. Το θέμα παίρνει ακόμη τρομακτικότερες διαστάσεις γιατί εναντίον του Chakib Akrouh έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα από τις 24 Μαΐου 2014!


Ο τρομοκράτης είχε σβηστεί, μάλιστα, από τα αρχεία της πόλης Μόλενμπεκ (της πόλης των τρομοκρατών στο Βέλγιο) όπου ζούσε. Τον Ιούλιο του 2015 ο Chakib Akrouh καταδικάστηκε ερήμην σε 5 έτη φυλάκισης, στην πρώτη δίκη που έγινε στο Βέλγιο για τη σπείρα τζιχαντιστών της Συρίας.

Ο φάκελος έγραφε «Zerkani» και είναι το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους προσηλυτιστές Βέλγων τζιχαντιστών των τελευταίων ετών. Οι κατηγορούμενοι ήταν 32, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Αμπααούντ, αλλά σχεδόν κανείς τους δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Στη δίκη αποκαλύφθηκαν τα αδικήματα αυτών των μελών του τζιχαντιστικού γαλλοβελγικού κινήματος: κλοπές σε καταστήματα, κλοπές σε οικίες, ληστείες. Οι δικαστές έκαναν λόγο για μικροαλητεία, η οποία είχε αποκλειστικό στόχο να χρηματοδοτεί τα πήγαινε-έλα στη Συρία. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ορισμένοι από αυτούς τους κατηγορούμενους διέμεναν συνεχώς μεταξύ Συρίας, Βελγίου και Τουρκίας.

Στην ίδια δίκη, ο καμικάζι του Παρισιού Chakib Akrouh δεν εκρίθη ως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών. Ωστόσο, μάρτυρες τον είδαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 4 Ιανουαρίου 2013, με ένα απλό εισιτήριο, χωρίς επιστροφή, για Κωνσταντινούπολη. Συνοδευόταν από τον Gelel Attar, ο οποίος θεωρείται ότι συμμετείχε σε μάχες όσο διέμενε στη Συρία. Κατά την εισβολή στο σπίτι του Chakib Akrouh, τον Απρίλιο του 2013, η βελγική αστυνομία βρήκε ένα αποδεικτικό χειρόγραφο ότι είχε αποχωρήσει για τη Συρία.


Οταν βρέθηκε στη Συρία έκανε τραπεζικές αναλήψεις και φωτογραφήθηκε με ένα όπλο στο χέρι. Είχε ενταχθεί στη μονάδα μάχης «Al-muhajirin» (σημαίνει κυριολεκτικά «Μετανάστες», στα αραβικά) του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη γαλλική Δικαιοσύνη, ο Chakib Akrouh έφυγε τουλάχιστον μια ακόμη φορά για τη Συρία, τη στιγμή που εξαρθρωνόταν η τρομοκρατική συμμορία του Βερβιέ, στο Βέλγιο, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αμπααούντ.

Ο τρίτος σκοπευτής στα καφέ του Παρισιού
Ο Chakib Akrouh θεωρείται ο τρίτος σκοπευτής κομμάντο στα καφέ του Παρισιού. Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, τρεις άνδρες μέσα από ένα αυτοκίνητο Seat πυροβολούν και σκοτώνουν 39 άτομα που κάθονταν στο πεζοδρόμιο και στα καφέ του Παρισιού. Λίγο μετά το αιματοκύλισμα, το αυτοκίνητο κατεβάζει έναν τρομοκράτη, τον Brahim Abdeslam, μπροστά στο καφέ Comptoir Voltaire, όπου και ανατινάχθηκε λίγα λεπτά αργότερα. Το αυτοκίνητο ξεκινάει και πάλι με τον Αμπααούντ και έναν άλλο άντρα.

Οι δύο τρομοκράτες εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους στο προάστιο Σεν Ντενί, στις 21:50. Μέσα στο αυτοκίνητο η αστυνομία βρήκε αργότερα τρία καλάσνικοφ. Στο ένα καλάσνικοφ ανακάλυψαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Chakib Akrouh. Επειδή δεν βρίσκεται ο ίδιος σε κανένα αρχείο της Αντιτρομοκρατικής, δεν αναγνωρίζονται τα αποτυπώματα.

Αφού εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, οι δύο άντρες μπαίνουν στο μετρό, με κατεύθυνση το Παρίσι. Σε έναν από τους διαδρόμους του μετρό, οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν αυτή την εικόνα που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι γαλλικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καμικάζι Παρίσι Βέλγος επιθέσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ