Τι απαντά ο Παπασταύρου για το πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ για το λογαριασμό στην HSBC - iefimerida.gr

Τι απαντά ο Παπασταύρου για το πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ για το λογαριασμό στην HSBC

 (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα υπερασπιστικά χαρτιά του άνοιξε λίγο πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου φορολογικού ελέγχου στο πρόσωπό του, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του με χυδαία υπονοούμενα για την υπόθεση του λογαριασμού των 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

«Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι» λέει αμυνόμενος ο Σ. Παπασταύρου, ο οποίος είδε το όνομά του να εμπλέκεται ακόμη και σε τηλεοπτικό σποτ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο προσωρινός έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο επίμαχος λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του και του καταλογίζει φόρο (στον ίδιο και στους γονείς του) ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Πως έφτασε σε αυτή τη παραδοχή; Εξαιτίας ενός εγγράφου, που πιθανολογείται ότι προέρχεται από τα αρχεία του Ερβέ Φαλτσιανί, το οποίο εμφανίζει τον Σ. Παπασταύρου ως πραγματικό δικαιούχο και όχι ως πληρεξούσιο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά Παπασταύρου είναι πως ένα «αγνώστου προελεύσεως» έγγραφο (αφού δεν παρατίθεται καμία επίσημη εξήγηση για το περι τίνος πρόκειται ή από πού προέρχεται) γίνεται δεκτό ως ισχυρότερο αποδεικτικό μέσο «από την επίσημη λίστα Λαγκάρντ που παραλήφθηκε από το Γαλλικό ΥΠ.ΟΙΚ και στην οποία εμφανίζεται ως πληρεξούσιος».

Το έγγραφο αυτό παρελήφθη από τους δικηγόρους του Σ. Παπασταύρου στις 31 Δεκεμβρίου και όπως καταγγέλλει του δόθηκαν μόνον 5 ημέρες προθεσμία για να προσκομίσει τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελλάδα από το 2000 έως και το 2012. Οι όποιες εξηγήσεις ήταν αδύνατο να δοθούν, με αποτέλεσμα να καταλογιστεί ο φόρος των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η οριστική κρίση βέβαια θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του , εντός του οφείλουν να αποφανθούν οι αρχές.

Ερευνα 10 μηνών

Η έρευνα στο πρόσωπο του Σ. Παπασταύρου διήρκεσε 10 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015. Μάλιστα είχε κληθεί ως ύποπτος για να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, για τον οποίο μάλιστα ανέφερε πως λειτούργησε «με ευθύτητα και ισονομία».
Στα τέλη Ιουλίου το πόρισμα του ΣΔΟΕ καταλήγει ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο «καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος». Όμως η αρχειοθέτηση «σκόνταψε» στις επιφυλάξεις που προέβαλλε ο δεύτερος ελεγκτής, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω έρευνα για κάποια ζητήματα.

Ο εισαγγελέας, αναγκαστικά, έστειλε την υπόθεση για νέο, συμπληρωματικό έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Το γεγονός όμως ότι ο δεύτερος ελεγκτής αποσπάστηκε, όπως αναφέρει ο κ. Παπασταύρου, τον Αύγουστο του 2015 στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη προκαλεί ερωτήματα.

«Μπορεί να είναι συμπτωματικό αλλά δημιουργούνται κάποια ερωτήματα» είπε τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του.

Ο λογαριασμός της Sambri και του Aggelou

Ο Σταύρος Παπασταύρου βρέθηκε σε αυτή την υπόθεση όταν αποκαλύφθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, 2 λογαριασμοί στην HSBC την περίοδο. Στον πρώτο λογαριασμό (αυτόν με τα τελικά 5,4 εκατομμύρια δολάρια) της εταιρίας STABRI με «πληρεξούσιο» (attorney) τον ίδιο και τους δυο γονείς του. Σε αυτόν, δικαιούχος εμφανίζεται η εταιρία.

Στον δεύτερο λογαριασμό εμφανίζεται o ίδιος ως δικαιούχος (account holder) και αυτός ανοίχθηκε το 2001, τα χρήματά του επαναπατρίστηκαν το Φεβρουάριο του 2005 με τον νόμο Αλογοσκούφη και τελικά έκλεισε τον Αύγουστο του 2005.
Από τα έγγραφα που παρουσίασε και από την κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού ο μοναδικός που κατέθετε χρήματα στον λογαριασμό χωρίς ποτέ να γίνει ανάληψη, είναι εταιρίες του κ.Μιωνή.

Επίσης δεν προκύπτει καμία εντολή κατάθεσης ή ανάληψης από την πλευρά του κ. Παπασταυρου: «Με παρουσιάζουν δηλαδή σαν έναν πολύ βολικό ιδιοκτήτη που δεν ασχολείται καθόλου με τα λεφτά του», είπε ειρωνικά ο δικηγόρος. Μάλιστα παρουσίασε κι άλλο έγγραφο με το οποίο αποδεικνύει πως το 2011 σε ανύποπτο χρόνο όλα τα χρήματα του λογαριασμού φεύγουν από την HSBC και πηγαίνουν σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή σε άλλη τράπεζα.

Από τότε ο λογαριασμός έχει κλείσει : «Τότε είχα ξεπεράσει τον κίνδυνο της υγείας μου και δεν χρειαζόμουν άλλο το trust. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Είναι τρέλα να προσπαθούν να τον διασύρουν και να του τελειώσουν έτσι τη ζωή. Χωρίς να έχουν στοιχεία και να τα κατασκευάζουν. Είναι σαν αυτό που λένε «μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία». Αισθάνομαι άσχημα απέναντι σ αυτούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να με βοηθήσουν και τώρα διασύρονται», είπε ο Σάμπι Μιωνής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ