Τα ερωτικά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας σε Σουηδό κόμη [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα ερωτικά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας σε Σουηδό κόμη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύση στο μυστήριο που προβλημάτιζε τους ερευνητές εδώ και δεκαετίες κατάφερε να δώσει η αποκωδικοποίηση των γραμμάτων της Μαρίας Αντουανέτας, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί ισχυρίζονται ότι η πατρότητα δύο από τα παιδιά που απέκτησε με τον τελευταίο βασιλιά της Γαλλίας θα πρέπει να αμφισβητηθεί.

Χάρη στην αποκωδικοποίηση αποκαλύφθηκε η παθιασμένη ερωτική σχέση που διατηρούσε με τον Σουηδό κόμη Axel de Fersen, ο οποίος ήταν καλός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας και με τον οποίο η ίδια η βασίλισσα διατηρούσε αλληλογραφία.

Τα ερωτικά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας σε Σουηδό κόμη  [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Σουηδός κόμης

Στα 13 πρώτα αποσπάσματα αυτής αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων τα εξής από όσα έγραφε η Αντουανέτα στον κόμη: «Θα τελειώσω (αυτό το γράμμα) όχι χωρίς να σου πως, αγαπημένε και ευγενικέ φίλε, ότι σε αγαπώ τρελά και ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στιγμή που να μην σε έχω λατρέψει».

Το γράμμα έχει ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου του 1792, έξι μήνες δηλαδή πριν η βασίλισσα προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εγκαταλείψει την Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της που τότε ήταν αιχμάλωτος, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Λουδοβίκος ο 16ος θα εκτελεστεί.

Όπως σημειώνει πάντως η Telegraph, οι ιστορικοί για χρόνια διαφωνούσαν σχετικά με την σχέση που διατηρούσαν η Μαρία Αντουανέτα και ο κόμης της Σουηδίας. Το αν αυτή ήταν ρομαντική, σεξουαλική ή απλά πλατωνική ήταν ένα ερώτημα ιδιαίτερα κρίσιμο για την εποχή καθώς οι επαναστάτες είχαν σχηματίσει για την βασίλισσα την εικόνα της κλέφτρας και της προδότριας απέναντι στον σύζυγο και την χώρα της.

Τα ερωτικά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας σε Σουηδό κόμη  [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Λουδοβίκος

Μέχρι στιγμής πάντως, αν και η αλληλογραφία μεταξύ των δύο γαλαζοαίματων ήταν γνωστή, είχαν δει το φως της δημοσιότητας μόνο όσα αφορούσαν τα κρατικά ζητήματα, καθώς όπως πιστεύεται, πιθανότατα ο ίδιος ο κόμης ή κάποιος από τους επιγόνους του αφαίρεσε επιμελώς όσα αφορούσαν την προσωπική τους σχέση, πιθανότατα με σκοπό να προστατευθεί η τιμή της Αντουανέτας.

Στην αποκρυπτογράφηση των γραμμάτων της βασίλισσας της Γαλλίας προχώρησε μία ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου της Γαλλίας για την διατήρηση των Συλλογών, η οποία κατάφερε να αποκαλύψει μέσω σκάνερ και ακτινών το αρχικό κείμενο που έγραψε η ίδια η Αντουανέτα.

Η πατρότητα των δύο της παιδιών

Σε ένα βιβλίο πάντως το οποίο έγραψε Βρετανίδα ιστορικός, όχι μόνο αμφισβητείται η πατρότητα των δύο παιδιών της Μαρίας Αντουανέτας αλλά παρουσιάζονται και στοιχεία για το ποιοι άντρες ήταν οι πραγματικοί τους πατέρες.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η κόρη της Σόφι που πέθανε όταν ήταν μωρό ήταν καρπός του έρωτας της με τον Σουηδό εραστή της, ενώ αμφισβητείται και η πατρότητα του γιου της Λουδοβίκου Κάρολου. Σε επιστολή που έστειλε μάλιστα φίλος του βασιλικού ζεύγους της Γαλλίας στον Βρετανό Πρωθυπουργό τονίζεται ότι πατέρας του μεγαλύτερου γιου του Λουδοβίκου είναι ο κόμης.

Τα ερωτικά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας σε Σουηδό κόμη  [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το βιβλίο παραθέτει και απόσπασμα της επιστολής του Σουηδού κόμη στην Αντουανέτα: «Σε αγαπώ και θα σε αγαπώ σαν τρελός σε όλη μου τη ζωή».

Όταν του απάντησε η ίδια τον αποκάλεσε ως «τον πιο αγαπημένο και τρυφερό όλων των αντρών» ενώ του τόνισε: «ολόκληρη η καρδιά μου σού ανήκει».

Σύμφωνα με την συγγραφέα του βιβλίου η σχέση των δύο ήταν ξεκάθαρα ερωτική για 10 ολόκληρα χρόνια.

Τα ερωτικά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας σε Σουηδό κόμη  [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Με τα 3 της παιδιά

Το πως κατάφερναν να κρύψουν τα μηνύματά πάθους μεταξύ είναι και αυτό ένα ερώτημα που πήρε τελικά την απάντησή του. Τα αόρατα και οι κωδικοί ήταν τα μέσα που τους βοήθησαν.

«Ζω και υπάρχω μόνο για να σε αγαπώ -το να σε λατρεύω είναι η μόνη μου παρηγοριά», έγραψε ο Fersen σε ένα από τα γράμματά του. «Θεέ μου, πόσο σκληρό είναι να είμαστε τόσο κοντά και να μην μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλο», απάντησε εκείνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ