Κουρουμπλής: Μπορεί να μη βλέπω, αλλά ακούω καλά - Πατούλης: Εχω δει αρτιμελείς υπουργούς, αλλά εσείς με εκπλήσσετε - iefimerida.gr

Κουρουμπλής: Μπορεί να μη βλέπω, αλλά ακούω καλά - Πατούλης: Εχω δει αρτιμελείς υπουργούς, αλλά εσείς με εκπλήσσετε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας συγκινητικός διάλογος εκτυλίχθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ανάμεσα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σε θέματα θεσμικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

«Εγώ μπορεί να μη βλέπω, μπορεί να κάνει εντύπωση δε κάποιους πώς είμαι σ’ αυτή τη θέση, αλλά ακούω καλά. Ενσωματώνω στον προβληματισμό μου απόψεις, δεν θεωρώ ότι κατέχω τη μοναδική αλήθεια» είπε στους εκπροσώπους του ΙΤΑ ο κ. Κουρουμπλής.

Οπότε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου κ. Γιώργος Πατούλης, απάντησε: «Εχω δει δεκάδες υπουργούς και όλοι είχαν αρτιμέλεια. Η δική σας απώλεια της όρασης, όμως, επαυξάνει τις άλλες αισθήσεις. Με έχετε εκπλήξει πολλές φορές με τη στάση σας και ομιλώ με την ιατρική μου ιδιότητα τώρα» είπε ο κ. Πατούλης. Για να συμπληρώσει ο αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης: «Είναι αλήθεια, μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητά του είναι εξαιρετικά θετική».

Κουρουμπλής: Μπορεί να μη βλέπω, αλλά ακούω καλά - Πατούλης: Εχω δει αρτιμελείς υπουργούς, αλλά εσείς με εκπλήσσετε | iefimerida.gr 0

Κατά τα λοιπά, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η λειτουργία και επαναδραστηριοποίηση του ΙΤΑ το οποίο θα κινηθεί σε 3 άξονες:

  • Προσδιορισμό οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων
  • Δικτύωση
  • Εφαρμογή Best Practices (καλές πρακτικές και πρότυπα από άλλες χώρες).
Κουρουμπλής: Μπορεί να μη βλέπω, αλλά ακούω καλά - Πατούλης: Εχω δει αρτιμελείς υπουργούς, αλλά εσείς με εκπλήσσετε | iefimerida.gr 1

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι οι διαπιστώσεις όλων συγκλίνουν προς την άποψη ότι το Δημόσιο πρέπει να αποκτήσει τάχιστα την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα που θα αναχαιτίσει φαινόμενα γραφειοκρατίας, πολυνομίας και αλληλοεπικαλύψεων στο πεδίο των αρμοδιοτήτων.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ είναι αποφασισμένες να θέσουν τη βάση ενός νέου μοντέλου σε ό,τι αφορά δεσμεύσεις τους και σχέσεις τους με τους θεσμικούς εταίρους σε κορυφαία ζητήματα, σχετικά με τη λειτουργία του κράτους.

«Κρίσιμο ζητούμενο» όπως υπογράμμισε «είναι η ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, κάτι που προϋποθέτει πριν απ’ όλα συνοχή και εμπέδωση αίσθησης ισονομίας στον πολίτη».

Έθεσε, επίσης, συγκεκριμένους άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει όλοι από κοινού να στοχεύσουν προκειμένου να υπάρξουν επιθυμητά αποτελέσματα στην πρόοδο για την καλύτερη λειτουργία του κράτους:

«-Δημοσιονομική Αποκατάσταση: Θα πρέπει να τολμήσει η Κεντρική Εξουσία να απελευθερώσει πόρους στην Τ.Α., για να αναχαιτιστούν έτσι οι οικονομικές ανισότητες και ο αποκλεισμός από τα αγαθά και την αρωγή της Πολιτείας, των μικρών Δήμων.

-Λειτουργική Οργάνωση Δήμων: Η Διοίκησης να απλώνει τις αρμοδιότητές της, να γίνεται αποκεντρωτική και όχι υπερσυγκεντρωτική.

-Ενεργοποίηση του πολίτη-Αμεσοδημοκρατία: Δεν εννοούμε την παραμικρή ουτοπία, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι το 40% των πολιτών έχει ιδιωτεύσει και φυσικά έχει αποστασιοποιηθεί από τα κοινά και το πολιτικό γίγνεσθαι, αμέσως αντιλαμβάνεται ο καθένας την ανάγκη να τους κάνουμε μετόχους στην διαμόρφωση πολιτικής και να μην θεωρούν ότι έχουν ένα δεσποτικό πρόσωπο το οποίο ορίζει την τύχη τους.

-Εσωτερικός Έλεγχος-Κωδικοποίηση-Για να δοθεί ένα τέλος της σύγχυσης μεταξύ νομιμότητας και σκοπιμότητας όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με το να διαμορφώσουμε ένα διαφανές πλαίσιο».

Κουρουμπλής: Μπορεί να μη βλέπω, αλλά ακούω καλά - Πατούλης: Εχω δει αρτιμελείς υπουργούς, αλλά εσείς με εκπλήσσετε | iefimerida.gr 2

Οι Δήμαρχοι, κατά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασαν την βαθιά ικανοποίησή τους για την έμπρακτη αρωγή, όπως είπαν, που τυγχάνουν για άλλη μια φορά από τον Υπουργό στο σοβαρό αυτό ζήτημα της επαναδραστηριοποίησης του ΙΤΑ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι-μέλη του ΙΤΑ κ. Μιλτιάδης Καρπέτας (Μεταμόρφωση), κ. Κωνσταντίνος Κουκάς (Μύκονος), κ. Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), κ. Ηλίας Αποστολόπουλος (Παπάγου-Χολαργός), ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ κ. Βαγγέλης Πάνου, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΤΑ κ. Νικόλαος Κόνσολας και Διευθυντές Υπηρεσιών του ΙΤΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ