Χριστοδουλάκης: Πως η ελληνική οικονομία μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα του 2008 - iefimerida.gr

Χριστοδουλάκης: Πως η ελληνική οικονομία μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα του 2008

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παραγωγική κατάρρευση της χώρας, η τεράστια ανεργία του εργατικού δυναμικού και η μαζική αποεπένδυση κεφαλαίου είναι πολύ πιο επικίνδυνα από την ύφεση και το εκρηκτικό δημόσιο χρέος επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης.

Η αποεπένδυση έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους της οικονομίας, χαρακτηριστικό είναι ότι το 2008 οι καθαρές νέες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν 23 δις ευρώ και το 2014 ήταν αρνητικές στα -13 δις ευρώ αναφέρει σε άρθρο του στα Οικονομικά Χρονικά την επιστημονική έκδοση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Τονίζει δε ότι όχι μόνο δεν δημιουργείται νέο παραγωγικό κεφάλαιο αλλά γίνεται ραγδαία αποξήλωση του όσου απέμεινε.

Οι προϋποθέσεις για να επανέλθει η οικονομία σε επίπεδα του 2008 ειναι:

  1. Οι δημόσιες επενδύσεις με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ, αν η Ελλάδα επιδείξει ικανότητα σχεδιασμού και επιλογής σημαντικών παραγωγικών έργων, αντί της διασποράς σε μικροέργα, όπως συχνά γινόταν στο παρελθόν για να ικανοποιηθούν διάφορες πελεατειακές ομάδες.
  2. Η επιστροφή των διαφυγόντων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και η διοχέτευσή τους σε νέες δυναμικές επενδύσεις και όχι σε νεκρανάσταση αποτυχημένων επιχειρήσεων. Για να επιστρέψουν οι καταθέσεις χρειάζονται πολιτική σταθερότητα, αποκλεισμός κουρέματος και να ξεχαστεί ο κίνδυνος του GREXIT. Και τα τρία είναι εφικτά αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα στη Βουλή δεν υπάρχει κανένα κόμμα που θέτει θέμα επιστροφής στη Βουλή, ούτε καν το ΚΚΕ, που με παρρησία δήλωσε ότι ένα Grexit θα καταστρέψει πρώτα την εργατική τάξη.Ακόμα και τα μισά διαφυγόντα να επιστρέψον στις τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις περίπου 50 δις ευρώ.
  3. Η προσέλκυση ξένων νέων κεφαλαίων που αφθονούν στη διεθνή αγορά και δεν έχουν που να κατευθυνθούν για επενδύσεις. Αν τα κεφάλαιά τους πάνε στις χώρες της Ευρωζώνης, θα έχουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις. Αν πάνε σε αναδυόμενες περιφερειακές οικονομίες, οι πιο πολλές έχουν γίνει εμπόλεμες ζώνες. Η Κίνα προσγειώθηκε απότομα και η Ινδία είναι θεσμικός λαβύρινθος. Ο συνδυασμός επενδυτικής ξηρασίας και πολιτικής αβεβαιότητας που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει τη χώρα μας ιδανικό προορισμό με ικανοποιητικές αποδόσεις,, υποθέτοντας πάντα ότι θα επικρατεί σταθερότητα.
  4. Η επενδυτική αφύπνιση της Ε.Ε. επί προεδρίας Γιούνκερ και το ομώνυμο μεγαλεπήβολο σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων παραγωγικών έργων από την ΕΤΕΠ. Το σχέδιο εκπονήθηκε, διότι πρόβλημα αποεπένδυσης υφίσταται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, απλως στην Ελλάδα είναι κατά πολύ εντονότερο και το μερίδιο που θα διεκδικήσει μπορεί να είναι αναλογικά μεγαλύτερο.
  5. Η ανάδυση της χώρας μας ως κόμβου σε τρεις τομείς ενέργεια, τουρισμός και μεταφορές. που θα προσελκύσουν μαζικές επενδύσεις στα επόμενα χρόνια. Στην ενέργεια όλα τα δίκτυα καυσίμων από την Ανατολή προς τη Νότια Ευρώπη θα περάσουν από ελληνικό χώμα. Στον τουρισμό, η προσέλευση αυξάνεται ραγδαία και οι εγκαταστάσεις  υποδοχής μαζικού τουρισμού είναι ακόμα ελάχιστες. Στις μεταφορές τα εμπορεύματα της Κίνας και της Ινδίας προς την Ευρώπη δεν θέλουν να φτάσουν ούτε μέσω Ρωσίας, ούτε μέσα από τα πολεμικά μέτωπα Ιράκ και Τουρκίας. Καλύτερα μέσω Κρήτης, Πειραιά και Αστακού και είναι λίγο ακριβότερα τα ναύλα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ