To δημοψήφισμα «ανατίναξε» τα ομόλογα της Ευρωζώνης - iefimerida.gr

To δημοψήφισμα «ανατίναξε» τα ομόλογα της Ευρωζώνης

δημοψήφισμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κρανίου τόπο κινδυνεύει να μετατραπεί η αγορά των ομολόγων, καθώς ο αιφνιδιασμός του Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος- που ερμηνεύθηκε ήδη από το Βερολίνο και το Παρίσι ως ερώτημα για τη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ- έφερε αναλυτές, επενδυτές αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης ή ακόμα και της πρώτης εκδίωξης χώρας από την Ευρωζώνη.

Οι εκρήξεις από το πρωί της Πέμπτης ήταν εκκωφαντικές και τα θραύσματα από την ελληνική «ρουκέτα» έπληξαν ακόμα και τη Γαλλία, δικαιώνοντας τον Νικολά Σαρκοζί που έφτασε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, όταν έμαθε τα μαντάτα από την Αθήνα. Η Γαλλία βγήκε και δανείστηκε 6,96 δις ευρώ με επιτόκιο 2,34% έναντι 2% στη προηγούμενη δημοπρασία, καθώς και 2,86 δις ευρώ με επιτόκιο 3,22% έναντι 2,9% στη προηγούμενη δημοπρασία. Την ίδια ώρα το τριπλό Α της Γαλλίας δεν αισθανόταν και πολύ καλά, αφού το spread έναντι του γερμανικού Bund άνοιξε στις 136 μονάδες.

«Φωτιά» άναψε και η Περιφέρεια, με την Ιταλία να βαδίζει σταθερά στα χνάρια της Ελλάδας, καθώς το 10ετές της ομόλογο διαπραγματεύεται πλέον στο 6,34% δηλαδή πάνω από τα επίπεδα που δανειζόταν η Ελλάδα λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου. «Φωτιά» και στην Ισπανία της οποίας το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 5,56%, ενώ Πορτογαλία και Ιρλανδία που βρίσκονται ήδη σε Μνημόνιο «παίζουν» στα επίπεδα του 12% και 8,4% αντιστοίχως.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το 10ετές διαπραγματεύεται στο 26,62%, το 5ετές στο 37,06%, το 3ετές στο 64,99% ενώ το 2ετές έσπασε το «φράγμα» του 100%, αγγίζοντας το 106%, αποτυπώνοντας τη πεποίθηση των αγορών ότι θα δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις λίαν συντόμως. Όσον αφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι κινδύνου χρεοκοπίας και μόνο ότι «φούσκωσαν» κατά περίπου 2.000 μονάδες το τελευταίο 48ωρο δείχνει τι ακριβώς προεξοφλούν οι αγορές στη περίπτωση δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ