Σε 10 σημεία, τι σημαίνει η εκλογή του Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ [λίστα] - iefimerida.gr

Σε 10 σημεία, τι σημαίνει η εκλογή του Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ [λίστα]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την ανακοίνωση της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ, οι χρήστες του Twitter έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη σημασία της νίκης του.

Ανάμεσα σε αυτούς και οι ξένοι ανταποκριτές και δημοσιογράφοι που το τελευταίο διάστημα έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Ένας από αυτούς και ο γνωστός δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος σε 10 προτάσεις επιχειρεί να εξηγήσει τι σημαίνει η εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ για την πολιτική σκηνή της χώρας.

  1. Ο Μητσοτάκης έγινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, όπως λένε οι ειδήσεις από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει επιτέλους μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Φιλελεύθερος στην εκκίνησή του.
  2. Η νίκη Μητσοτάκη θέτει τον Τσίπρα υπό πίεση. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», υποστήριζε τον Μεϊμαράκη, τον αντίπαλο.
  3. Ο Τσίπρας τώρα δεν θα ρισκάρει γρήγορες εκλογές, καθώς μπορεί να τις χάσει. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα εξαρτηθεί περισσότερο από την άκρα αριστερά.
  4. Το Ποτάμι, το μικρό κεντρώο κόμμα, τώρα μπορεί να αποτύχει -με τους υποστηρικτές αλλά ακόμα και τους βουλευτές να ενώνονται με τη ΝΔ του Μητσοτάκη.
  5. Άλλα μικρά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και ο Λεβέντης, μπορεί τώρα να είναι λιγότερο πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Τσίπρα.
  6. Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι τώρα ο Τσίπρας θεωρεί ότι πρέπει να πολεμήσει πιο σκληρά τους πιστωτές έτσι ώστε να κρατήσει τους αριστερούς με το μέρος του και να βασιστεί στη μικρή πλειοψηφία του.
  7. Οι πιστωτές μπορεί επίσης να κάνουν ένα σκληρότερο παζάρι με την Ελλάδα, καθώς τώρα έχουν μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση στον Τσίπρα. Αν γίνει έτσι, θα μπορούσαμε να δούμε μία σύγκρουση.
  8. Πρόκληση για τον Μητσοτάκη είναι να ενοποιήσει το κόμμα, ενώ παράλληλα να μην αμβλύνει το φιλελεύθερο άκρο του -και μετά να στρέψει τα πυρά του κατά του Τσίπρα.
  9. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο Μητσοτάκης θα ψηφίσει τώρα στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, όπως οι συντάξεις, η φορολόγηση των αγροτών και η δημοσιονομική πολιτική.
  10. Ο Μητσοτάκης μπορεί να θέλει ο Τσίπρας να εφαρμόσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά δεν θέλει να δώσει στην κυβέρνηση τις ψήφους του. Ίσως να απέχει;
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ούγκο Ντίξον Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ