«Τζόγος» η επιλογή Παπανδρέου σύμφωνα με DW και Financial Times

Δύο σημαντικά άρθρα Ελλήνων του εξωτερικού σε δύο μέσα παγκόσμιας απήχησης, την Deutsche Welle και τους Financial Times μιλούν για μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, η οποία όμως ήταν η τελευταία πολιτική επιλογή του Γ. Παπανδρέου.

O Σπύρος Μοσκόβου, διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, θεωρεί απίθανη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρώντας «τζόγο» την επιλογή αυτή. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι δεν υπήρχε άλλη πολιτική για τον κ. Παπανδρέου καθώς το πακέτο μέτρων που καλείται να περάσει είναι ότι πιο «σκληρό» έχουμε δει ως τώρα στην Ευρώπη, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται να στηρίξει τη σωτηρία της Ελλάδας.

«Είναι τρελός;» αναρωτιέται ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Yale, στο άρθρο του στου Financial Times. Η απάντηση που ο ίδιος δίνει είναι ότι η κίνηση ενέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο αλλά ήταν πολιτικώς ορθή δεδομένου του αδιεξόδου που έχει βρεθεί ο κ. Παπανδρέου. Τρεις ήταν οι επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού σύμφωνα με τον κ. Καλύβα. «Θα μπορούσε να περιμένει έναν «αργό θάνατο» με τη δημοτικότητά του να γκρεμίζεται μέρα με τη μέρα, θα μπορούσε να επιλέξει ένα «γρήγορο θάνατο» προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές ή τέλος να ποντάρει στην πολιτική του «ανάσταση» με την επιλογή του δημοψηφίσματος, το οποίο αν κέρδιζε θα εξασφάλιζε πολιτική νομιμοποίηση», υποστηρίζει ο κ. Καλύβας.

Και στα δύο άρθρα γίνεται αναφορά για το κακό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως όσον αφορά την απόφαση του κ. Παπανδρέου να προσφύγει σε δημοψήφισμα ενώ επισημαίνεται πως ο ελληνικός λαός παρά την αντίδρασή του στα οικονομικά μέτρα, επιθυμεί στην πλειοψηφία του να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ