ΒΕΑ:Η κυβέρνηση αφανίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ωθεί σε εισφοροδιαφυγή - iefimerida.gr

ΒΕΑ:Η κυβέρνηση αφανίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ωθεί σε εισφοροδιαφυγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον αφανισμό των ελευθέρων επαγγελματιών οδηγούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημά τους και οι οποίοι προκειμένου να επιβιώσουν θα στραφούν σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα από 20.000 έως 70.000 ευρώ. Στο σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό, οι εισφορές για όλους τους επαγγελματίες από το 2017, θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Ας μην ξεχνάμε όμως, και την εισφορά 7.50%, για όσους επαγγελματίες έχουν και επικουρικό Ταμείο. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς καθορίζεται στις 5.860 ευρώ τον μήνα.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα αξιοποιεί τη δυνατότητα να πληρώνει εισφορές για τρεις κατηγορίες χαμηλότερα, με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ετησίως 3.960 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα πληρώσει 14.066 ευρώ, ήτοι αύξηση 355%.
Πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται και από την αλλαγή του ασφαλίστρου για τον κλάδο υγείας, από 90 ευρώ τον μήνα στο 6,95% του εισοδήματος. Για παράδειγμα κάποιος με εισόδημα 20.000 ευρώ πλήρωνε 1.080 ευρώ τον χρόνο για υγεία και τώρα θα πληρώσει 1.390 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση σπρώχνει τους ελεύθερους επαγγελματίες στην εισφοροδιαφυγή και στη φοροδιαφυγή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Το τελικό ποσόν που καλούνται να πληρώσουν σε εισφορές και φόρους, διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Για ασφαλιστικές εισφορές: 26,95%, επί του καθαρού αποτελέσματος,
  2. Για φόρο εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος, για κέρδη έως 50.000 € και 33%για κέρδη πάνω από τις 50.000 €
  3. Για τέλος επιτηδεύματος: 650 έως 1.000 €, ανεξαρτήτως εισοδήματος
  4. Για εισφορά αλληλεγγύης: 0,7% έως 6% για καθαρά έσοδα, άνω των 12.000 €.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ