Νταλάρα: «Οχι μόνο υποχρεωτικό το κούρεμα, αλλά και μεγαλύτερο» - iefimerida.gr

Νταλάρα: «Οχι μόνο υποχρεωτικό το κούρεμα, αλλά και μεγαλύτερο»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με παρτίδα πόκερ μοιάζει, πριν καλά καλά ξεκινήσει, το παζάρι με τις τράπεζες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, όπου ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών φαίνεται ότι θα παίξει το ρόλο του... μπαλαντέρ. Αφήνοντας κανείς στην άκρη τις απίστευτες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες ούτως ή άλλως μπορούν τελικά να τινάξουν στον αέρα και το σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων, διαπιστώνει ότι οι δύο πλευρές ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση όσους υποστήριξαν εξαρχής ότι η διαδικασία θα έχει εκπλήξεις.

Αν και το πλαίσιο είναι εθελοντικό, υπήρξαν νεώτερες πληροφορίες ότι αν δεν συμμετάσχουν οι τράπεζες, το «κούρεμα» θα είναι υποχρεωτικό αφού οι δανειστές μας θέλουν οπωσδήποτε μείωση του ελληνικού Χρέους κατά 100 δισ ευρώ. Με τηλεγράφημα του το πρακτορείο REUTERS επικαλέστηκε άτομο κοντά στις διαπραγματεύσεις που δήλωσε ότι ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή θα φέρει το υποχρεωτικό «ψαλίδι». Με δεδομένο, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός, αναλυτές παρατηρούν ότι δεν αποκλείεται τέτοιου είδους δηλώσεις να λειτουργούν ως καμπανάκι κινδύνου για τις τράπεζες, οι οποίες στη περίπτωση χρεοκοπίας θα χάσουν πολύ περισσότερα.

Την ίδια ώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Τ. Νταλάρα, επιβεβαίωνε ή άφηνε να αιωρείται η εντύπωση της επιβεβαίωσης της πληροφορίας που θέλει το «κούρεμα» να είναι τελικά όχι μόνο υποχρεωτικό αλλά και μεγαλύτερο, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Η ιδέα του μεγαλύτερου «κουρέματος» υπήρχε εξαρχής στο τραπέζι ή στο μυαλό των παραγόντων που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις από ελληνικής πλευράς, ως αντιστάθμισμα ενδεχόμενης μικρότερης συμμετοχής. Στο ερώτημα, δε, τι θα πάθουν οι υπόλοιποι που δεν θα συμμετάσχουν, φαίνεται ότι μπορεί να δώσει απάντηση η παραπάνω πληροφορία περί υποχρεωτικού «κουρέματος» κάτι που σημαίνει ότι όποιο κι αν είναι τελικά το ύψος του «κουρέματος», θα ισχύσει για ολους τους ομολογιούχους και όχι μόνο για όσους δηλώσουν συμμετοχή στο PSI.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ