Τρικυμία από το Ασφαλιστικό: Μειώνονται οι συντάξεις -Στα ύψη οι εισφορές - iefimerida.gr

Τρικυμία από το Ασφαλιστικό: Μειώνονται οι συντάξεις -Στα ύψη οι εισφορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει με κάθε τρόπο πως το νέο Ασφαλιστικό που προτείνει δεν θα οδηγήσει σε καμία μείωση των συντάξεων, ωστόσο οι υπολογισμοί δείχνουν το αντίθετο.

Κατ' αρχάς, με το νέο σύστημα ευνοούνται μόνο όσοι με το παλιό θα έπαιρναν πολύ χαμηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, καθώς θα πάρουν υψηλότερη σύνταξη. Οι περικοπές στις συντάξεις θα σχετίζονται με το πότε θα γίνεται η αίτηση συνταξιοδότησης. Οι μειώσεις πάντως θα κυμαίνονται σε ποσοστό 20% έως 30%.

Αυτοί που θα κληθούν για άλλη μία φορά να πληρώσουν τα σπασμένα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα γνωστά «μπλοκάκια», αφού οι εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν εκτοξεύονται στα ύψη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

 • Οι μειώσεις που θα φέρει το Ασφαλιστικό, όπως αναφέρει και το newsit, θα κυμαίνουν από 20% έως 30%. Καθοριστικός θα είναι ο χρόνος υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση. 
 • Ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση από 1/1/2016, με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.000 ευρώ, πλέον θα παίρνει 800 ευρώ τον μήνα. Μείωση 20%.
 • Ασφαλισμένος που υποβάλει φέτος αίτηση και με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.000 ευρώ, αλλά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης η σύνταξή του πάει στα 700 ευρώ τον μήνα, λόγω του «κόφτη» στη μείωση το ποσό άνω του 20% σε σχέση με την παλιά σύνταξη θα χάσει λόγω του 20% τα 200 ευρώ, αλλά για τα υπόλοιπα 100 ευρώ η μείωση πέφτει κατά 50% και έτσι η τελική σύνταξη θα είναι 750 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζα που θα κάνει αίτηση το 2017, με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.200 ευρώ, τώρα θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 23,33% και έτσι θα λάβει ποσό 920 ευρώ/μήνα.
 • Ασφαλισμένος που θα κάνει αίτηση για σύνταξη το 2018, ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.500 ευρώ, θα πάρει ποσό 1.050 ευρώ το μήνα. Θα έχει δηλαδή τη μείωση του 20% και για το υπόλοιπο 10% ως το 30% η μείωση υπολογίζεται στα 3/4 και έτσι τελικά η μείωση της σύνταξής του θα είναι 27,5%.
 • Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ, ένας ασφαλισμένος με μισθό 1.200 ευρώ που θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα 589 ευρώ/μήνα σύνταξη, με το νέο θα πάρει σύνταξη 645 ευρώ εάν έχει 27 έτη ασφάλισης, ενώ με 33 έτη ασφάλισης θα πάρει σύνταξη θα χάσει ένα μικρό ποσό καθώς με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 756 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού η σύνταξη πέφτει στα 746 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 27 έτη και μισθό 1.800 ευρώ από όποιο ταμείο και αν αποχωρίσει θα πάρει σύνταξη 787 ευρώ αντί για 830 που προέβλεπε το παλιό σύστημα, ενώ με 33 έτη ασφάλισης θα πάρει με το νέο σύστημα σύνταξη 938 ευρώ αντί των 1.79 που προέβλεπε το παλιό σύστημα.

Ολες οι αλλαγές για τα μπλοκάκια
Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), δηλ. από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους. Αντ’ αυτού θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Η σφαγή των ελεύθερων επαγγελματιών
Σοκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο ασφαλιστικό αφού ακόμα και αυτοί που θα το ετήσιο εισόδημά τους θα είναι στα 20.000 ευρώ το χρόνο, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το ασφάλιστρο που πληρώνουν σήμερα. Σε όσους δε έχουν υψηλότερα εισοδήματα, όπως κάποιος που δηλώνει 70.000 ευρώ ετησίως, τότε οι εισφορές εκτοξεύονται έως και 223% πάνω.
Οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι επαγγελματίες με μπλοκάκια με χαμηλές αμοιβές. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας με καθαρά κέρδη κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως, ευνοείται αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, το μικρότερο ασφάλιστρο ύψους 117 ευρώ το μήνα. Οσοι όμως έχουν υψηλά εισοδήματα θα τους έρθει κεραμίδα αφού θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως αν το εισόδημα πλησιάσει τα 20.000 ευρώ , αρχίζει η επιβάρυνση. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία , που πλήρωνε 4.464 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ , θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790 ευρώ ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085 ευρώ
Παράλληλα εκτός από της εισφορές υπέρ της σύνταξης, το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβάρυνση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ το μήνα για υγειονομική περίθαλψη, από την 1/1/2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

 • Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος
 • Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω)
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος
 • Εισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.

Σκέψεις για όπισθεν ολοταχώς στα μπλοκάκια
Μετά τον πανικό που προκάλεσε στους ελεύθερους επαγγελματίες η πρόσθεση για αύξηση των εισφορών στα μπλοκάκια, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω. Ετσι μετά της αντιδράσεις η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει όπισθεν ολοταχώς. Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως σκοπός «δεν είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όπου οι ασφαλισμένοι μας θα γίνονται οφειλέτες στο σύστημα αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους. Είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς, να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα. Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα. Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ