Ruqia Hassan, εκτελέστηκε η δημοσιογράφος που εξιστορούσε τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών [εικόνες] - iefimerida.gr

Ruqia Hassan, εκτελέστηκε η δημοσιογράφος που εξιστορούσε τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη μια φωνή αντίθετη στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σίγησε οριστικά.

Πολλοί ακτιβιστές από τη Συρία επιβεβαίωσαν την εκτέλεση από το Ισλαμικό Κράτος της Ruqia Hassan, μιας 30χρονης ανεξάρτητης δημοσιογράφου, γνωστής γιατί εξιστορούσε τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών.

Από το καλοκαίρι του 2015 είναι η πέμπτη Σύρια δημοσιογράφος που εκτελείται από την τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος που πέφτει θύμα της οργάνωσης.

Ruqia Hassan, εκτελέστηκε η δημοσιογράφος που εξιστορούσε τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η νεαρή γυναίκα ήταν κουρδικής καταγωγής και ζούσε στην πόλη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, και ήταν πτυχιούχος φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο του Χαλεπίου της Συρίας. Οταν η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους επέβαλε τον δικό της νόμο στην πόλη Ράκα, το 2014, αυτή η επαναστάτρια αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πόλη της.

Με το ψευδώνυμο «Nissan Ibrahim», είχε κάνει τη θαρραλέα επιλογή να αφηγείται, κυρίως μέσω Twitter και Facebook, την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ράκα υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Εκτελέστηκε πιθανότατα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η είδηση για τον θάνατό της κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ της συριακής αντιπολίτευσης, το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει την οικογένειά της ότι θα την εκτελούσε για «κατασκοπεία».

Ruqia Hassan, εκτελέστηκε η δημοσιογράφος που εξιστορούσε τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Η ακριβής ημερομηνία θανάτου της δεν είναι γνωστή, αλλά η δραστηριότητα της Hassan στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεκόπηκε ξαφνικά την 21η Ιουλίου 2015. Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου η Hassan εξαφανίστηκε από την πόλη της Ράκα», γράφει το συριακό σάιτ Syria direct.

Η είδηση του θανάτου της έρχεται μια εβομάδα μετά τη δολοφονία, μέρα μεσημέρι, ενός άλλου Σύρου δημοσιογράφου, του Naji Jarf, στην πόλη Γκαζιαντέπ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Ηταν διευθυντής σύνταξης της ανεξάρτητης εφημερίδας Hentha και είχε μόλις κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για τις φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος στο Χαλέπι. Οπως εκείνος, έτσι και η Ruqia Hassan είχαν αποφασίσει να παλέψουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με ό,τι μέσο διέθεταν: τις λέξεις.

Ενας χρήστης του Τwitter, ο Abu Mohammed, ο οποίος έγινε γνωστός γιατί ίδρυσε την ομάδα «Η Ράκα στραγγαλίζεται μέσα στη σιωπή», αναπαρήγαγε το τελευταίο κείμενο που έγραψε η άτυχη δημοσιογράφος στο Facebook: «Τώρα είμαι στη Ράκα. Δέχτηκα απειλές θανάτου. Και όταν το Ισλαμικό Κράτος θα με συλλάβει για να με σκοτώσει, είναι ΟΚ, γιατί μπορεί να με αποκεφαλίσουν, αλλά θα κρατήσω την αξιοπρέπειά μου, γιατί είναι καλύτερα έτσι παρά να ζεις ταπεινωμένος από το Ισλαμικό Κράτος».

Ruqia Hassan, εκτελέστηκε η δημοσιογράφος που εξιστορούσε τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ