Βενιζέλος: Η απομάκρυνση Λούκου δεν παραπέμπει σε κατάσταση ευνομούμενης πολιτείας - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Η απομάκρυνση Λούκου δεν παραπέμπει σε κατάσταση ευνομούμενης πολιτείας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερώτηση σχετικά με την παύση του Προέδρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργου Λούκου, απευθύνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος προς τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού στο παρελθόν και χαρακτηρίζει την κατάσταση «θεσμικά εφιαλτική» η οποία «δεν παραπέμπει σε κατάσταση ευνομούμενης πολιτείας που προσφέρει ασφάλεια δικαίου στους πολίτες της, διάσημους ή μη».


Στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή αναφέρει ότι «Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού «παύθηκε» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε) κ. Γιώργος Λούκος με την αιτιολογία ότι έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος» και υποστηρίζει ότι: «Η απομάκρυνση του κ. Λούκου είχε προαναγγελθεί και είχε συστηματικά συνδεθεί με την ποινική δίωξη που είχε επίσης προαναγγελθεί δημοσιογραφικά κατά παράβαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας. Το κύριο ζήτημα που τίθεται δεν είναι αυτό της πολιτιστικής πολιτικής και των κριτηρίων επιλογής των επικεφαλής των δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών, γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει διαφανεί έως τώρα ποια είναι η πολιτιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Τα δε κριτήρια επιλογής προσώπων είναι προφανώς μόνο αντίστροφα. Τα ικανά και αναγνωρισμένα πρόσωπα αναγκάζονται συστηματικά σε παραίτηση ή υφίστανται «παύση» χωρίς να αφήνεται περιθώριο ουσιαστικής αξιολόγησης του έργου τους».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτει ότι το κύριο ζήτημα είναι αυτό που αφορά «τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και το έθεσε με εξαιρετικό τρόπο, διαμαρτυρόμενος για την παύση του Γ. Λούκου, ο Γ. Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γρ. Καραντινάκης που θύμισε ότι στη δική του περίπτωση η άσκηση ποινικής δίωξης δεν οδήγησε σε παύση ή παραίτηση από τη θέση του αλλά σε απαλλαγή από την κατηγορία δια βουλεύματος».
Το κύριο ζήτημα υποστηρίζει ακόμη ο κ. Βενιζέλος είναι η αλληλουχία των γεγονότων, η προαναγγελία της αλλαγής του επικεφαλής του Φεστιβάλ, η προαναγγελία της ποινικής δίωξης, η σύνδεση των δύο θεμάτων, η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η παύση και ταυτοχρόνως η απόπειρα διασυρμού ενός ανθρώπου που κατά τ’ άλλα το «τιμά» ο αρμόδιος Υπουργός.

Αφού σημειώνει ότι «Η κατάσταση αυτή είναι θεσμικά εφιαλτική και δεν παραπέμπει σε κατάσταση ευνομούμενης πολιτείας που προσφέρει ασφάλεια δικαίου στους πολίτες της, διάσημους ή μη» ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο κ. Βενιζέλος:
1. Ποιος κανόνας δικαίου ισχύει ως προς την υπηρεσιακή κατάσταση των μονοπρόσωπων οργάνων και των μελών συλλογικών οργάνων διοίκησης κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. εναντίον των οποίων ασκείται ποινική δίωξη;
2. Αυτός ο κανόνας δίκαιου πώς έχει εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα;
3. Πώς κρίνει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης την παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και την ανατροπή του τεκμηρίου αθωότητας στην περίπτωση του κ. Γ. Λούκου;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ