«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες] - iefimerida.gr

«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Αμερικανού πεζογράφου που του χάρισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ το 1954. Ακολούθησαν το Πούλιτζερ, το Νόμπελ και άλλα βραβεία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

«Είμαι Αμερικανός, γέννημα του Σικάγου, αυτής της σκοτεινής και μελαγχολικής πόλης· ό,τι κάνω το κάνω όπως έχω μάθει από μόνος μου, δίχως κανόνες, κι έτσι θα γράψω την ιστορία της ζωής μου».

«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η υπόθεση: Με αυτή τη φράση αρχίζουν οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς - οι κωμικές και πνευματικές περιπέτειες ενός νεαρού Αμερικανοεβραίου από τη δεκαετία του 1920 ως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, από το Σικάγο του μεσοπολέμου ως το Μεξικό και την Ευρώπη. Ο Ώγκι περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά κι από σχέση σε σχέση, φιλοσοφεί, προσαρμόζεται κάθε φορά περιβάλλον του σαν χαμαιλέοντας και, χωρίς να έχει ιδιαίτερες βλέψεις, παραμένει αισιόδοξος, παρά τις αντιξοότητες.Όσο για τη γραφή του βιβλίου ήταν και παραμένει μοναδική· γραφή που όμοιά της δεν υπάρχει στην αμερικανική λογοτεχνία της εποχής του και στην κατοπινή. Το μυθιστόρημα αυτό χάρισε στον συγγραφέα το πρώτο του Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (1954), εκτινάσσοντάς τον στην κορυφή του λογοτεχνικού πανθέου της γενιάς του, κι αργότερα το Βραβείο Νόμπελ (1976), την ύψιστη διάκριση για την τέχνη του λόγου. Με κέφι και ζωντάνια ο Μπέλοου έγραψε ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα.

«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Φίλιπ Ροθ για το βιβλίο: «Υπάρχουν προτάσεις που το κέφι και η ζωηράδα τους σου αφήνουν την αίσθηση μιας πλησμονής από συμβάντα. Η πρόζα του είναι παθιασμένη, θεατρική, ως κι επιδεικτική ακόμα· χωρά όλο τον δυναμισμό της ζωής δίχως να χάνει έτσι την πνευματικότητά της... Είναι μια φωνή συνάμα αχαλίνωτη και ευφυής, ασυγκράτητη και εντούτοις πάντα τόσο οξυδερκής, ώστε να ζυγιάζει λογικά τα πράγματα».

«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Μάρτι Εϊμις για το βιβλίο: «Οι Περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς είναι το μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα... Μην ψάχνετε παραπέρα».

«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο συγγραφέας: O Σολ Mπέλοου (1915-2005) γεννήθηκε στον Καναδά και μεγάλωσε στο Σικάγο. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία. Σε όλη του ζωή συνδύασε την πανεπιστημιακή καριέρα με τη λογοτεχνική παραγωγή. Έζησε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη. Εκεί άρχισε να γράφει το τρίτο μυθιστόρημά του Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς (1953) με το οποίο απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά. Ακολούθησαν άλλες δύο με τα μυθιστορήματα Χέρ­­τσογκ (1964) και Ο πλανήτης του κυρίου Σάμλερ (1970), ενώ για Το δώρο του Χούμπολντ (1975) απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ. Το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την κατανόηση του ανθρώπου και τη λεπτεπίλεπτη ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού που συνυπάρχουν στο έργο του». Το 1990 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Εθνικού Ιδρύματος Βιβλίου των ΗΠΑ για τη διακεκριμένη προσφορά του στα αμερικανικά γράμματα.

«Οι περιπέτειες του Ωγκι Μαρτς» από τον Σολ Μπέλοου [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το μυθιστόρημα
«Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς», Σολ Μπέλοου
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελ. 864
Τιμή: 21,20 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ