«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες] - iefimerida.gr

«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «Δρόμος του Μεταξιού», η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση, αποτυπώνεται στη ζωγραφική του Σύρου εικαστικού Jamal Joratli.

Η ομότιτλη έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και περιλαμβάνει 15 ζωγραφικά έργα που προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού. Παρατηρούμε τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής, τα άλογα που μετέφεραν - εκτός από το ακριβό εμπόρευμα - το βάρος της ελπίδας ότι ο αντίξοος δρόμος και οι καιροί μπορούν να νικηθούν.

Ο Jamal προσεγγίζει τον απροσπέλαστο κόσμο της Κίνας με ευαισθησία και προσοχή. Στα έργα του ξεδιπλώνεται το παρελθόν ενός περίκλειστου κόσμου, του οποίου το σύμπαν και τα όρια αναδιατάσσει ο «Δρόμος του Μεταξιού».

«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Αραβικά άλογα, διατρέχουν τις ερήμους, μοτίβο του καλλιτέχνη που επανέρχεται σε όλη την εικαστική του διαδρομή. Ενας φόρος τιμής στους συντρόφους του ανθρώπου και στη συμβολή τους στην αλλαγή του κόσμου.

«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Αυτό το σύμπαν μας συστήνει ο Jamal, σε τόνους βιολετί και μπλε, σε κόκκινο και στο κίτρινο της ερήμου, πριν ο δρόμος εγκαταλειφθεί τον 15ο αιώνα, πριν αναζητηθούν νέες διαδρομές, πριν ανακαλυφθεί ο Νέος Κόσμος.

«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο εικαστικός: Ο Jamal γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας το 1961. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο, στο Χαλέπι. Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), Γερμανία (Ντίσελντορφ), Λίβανο, Ιορδανία, Ντουμπάι. Άρχισε να εκθέτει τη δουλειά του σε ηλικία 17 ετών και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο.

«Ο δρόμος του μεταξιού» -Ο διακεκριμένος Σύρος εικαστικός Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης [εικόνες] | iefimerida.gr 4

ΕΚΘΕΣΗ
Jamal «Ο δρόμος του μεταξιού»
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, τηλ. 210 3251311
Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (20.30)
Διάρκεια: έως 14 Φεβρουαρίου 2016

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ