«Eναν χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος» -Το επετειακό τεύχος του Charlie Hebdo [εικόνες] - iefimerida.gr

«Eναν χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος» -Το επετειακό τεύχος του Charlie Hebdo [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας γενειοφόρος άντρας που αντιπροσωπεύει τον Θεό τρέχει με ένα καλάσνικοφ στον ώμο. Τα χέρια του είναι αιματοβαμμένα, ενώ μίσος και οργή κυριαρχούν στο βλέμμα του.

Πρόκειται για το σκίτσο του πρωτοσέλιδου του τελευταίου ειδικού τεύχους του Charlie Hebdo που κυκλοφορεί την Τετάρτη, έναν χρόνο μετά το μακελειό στα γραφεία του από τα αδέρφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί. Εξίσου δηκτικός είναι και ο τίτλος του: «Εναν χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος».

Με αυτόν τον τρόπο το γαλλικό σατιρικό περιοδικό θυμάται την τραγική επίθεση που δέχθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2015, η οποία κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 8 άτομα από το προσωπικό του.

Στην ειδική έκδοση, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη σε 1 εκατ. αντίτυπα μόνο στη Γαλλία και σε δεκάδες χιλιάδες άλλα σε ολόκληρο τον κόσμο, θα συμπεριλαμβάνεται και μία συλλογή από τα καρτούν των 5 σκιτσογράφων του που σκοτώθηκαν στη μοιραία επίθεση.

«Eναν χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος» -Το επετειακό τεύχος του Charlie Hebdo [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το σκίτσο στο επετειακό τεύχος από τον Riss

Στο editorial ο Laurent Sourisseau, που ανέλαβε τη διοίκηση του εβδομαδιαίου περιοδικού μετά το χτύπημα, υπερασπίζεται την εκκοσμίκευση, ενώ ασκεί δριμεία επίθεση στους «φανατικούς που κακοποιούνται από το Κοράνι» και στρέφεται και κατά άλλων θρησκειών που επιθυμούσαν τον «θάνατο» του περιοδικού επειδή «τολμούσε να γελά με τη θρησκεία».

Ο Sourisseau, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Riss, γλίτωσε από τον θάνατο, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά των τρομοκρατών.

«Eναν χρόνο μετά: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος» -Το επετειακό τεύχος του Charlie Hebdo [εικόνες] | iefimerida.gr 1

O Laurent Sourisseau

Ένα μήνα πριν από το μακελειό το Charlie Hebdo ήταν κοντά στο τέλος, αφού οι πωλήσεις του είχαν πέσει κάτω από τα 30.000 φύλλα. Η επίθεση όμως σκόρπισε τον τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν δωρεές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο τεύχος του που κυκλοφόρησε αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα πούλησε περισσότερα από 7,5 εκατ. αντίτυπα, ενώ 200.000 άτομα έκαναν συνδρομή.

Παρ' όλα αυτά, το προσωπικό του περιοδικού αισθάνεται ότι δεν βρίσκει υποστήριξη στον αγώνα του. «Νιώθουμε υπερβολικά μόνοι. Ελπίζαμε ότι και άλλοι θα έκαναν σάτιρα επίσης», λέει ο οικονομικός διευθυντής Eric Portheault, που κατάφερε να ξεφύγει από τα πυρά των αδερφών Κουασί όταν κρύφτηκε κάτω από το γραφείο του. «Κανείς δεν θέλει να μας συνοδεύσει σε αυτόν τον αγώνα επειδή είναι επικίνδυνος. Μπορεί να πεθάνεις κάνοντάς τον», συνεχίζει.

Στη Γαλλία, με αφορμή τον έναν χρόνο από το μακελειό στο Charlie Hebdo αλλά και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ όπου έχασαν την ζωή τους 17 άνθρωποι, θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε συναγερμό μετά και την τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο Νοέμβριο και να θρηνεί τους 130 νεκρούς της, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι στους δρόμους προστατεύοντας δημόσια κτίρια και θρησκευτικούς χώρους.

Στις 10 Ιανουαρίου, μία δημόσια τελετή θα λάβει χώρα στην Place de la Republique, την πλατεία στο ανατολικό Παρίσι που έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο μνημείο. Σε αυτή θα δώσει το «παρών» και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα φυτευτεί και μία βελανιδιά ύψους 10 μέτρων.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charlie Hebdo riss επετειακό τεύχος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ