Ερντογάν: Η Γερμανία του Χίτλερ είχε αποτελεσματικό προεδρικό σύστημα! - Παγκόσμιος σάλος - iefimerida.gr

Ερντογάν: Η Γερμανία του Χίτλερ είχε αποτελεσματικό προεδρικό σύστημα! - Παγκόσμιος σάλος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες, παρέθεσε τη Γερμανία του Χίτλερ ως ένα παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος! Αυτό τουλάχιστον μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα ώστε ο τελετουργικός ρόλος του προέδρου να μετατραπεί σε εκτελεστικός, σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία ή στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία αργά χθες, αν ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι δυνατό παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Αγκυρα: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του

Ωστόσο, η τουρκική προεδρία μετά το σάλο που ανέκυψε, ανακοίνωσε πως τα σχόλια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σύστημα διακυβέρνησης στη Γερμανία του Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν και πως ο τούρκος πρόεδρος δεν είπε ότι η Γερμανία του Χίτλερ αποτελεί ένα παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος.

«Η μεταφορά 'η Γερμανία του Χίτλερ' που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν διαστρεβλωθηκε από μερικές ειδησεογραφικές πηγές και χρησιμοποιήθηκε με την αντίθετη έννοια», αναφέρει η προεδρία σε δήλωση που εξέδωσε.

Η προεδρία προσθέτει ότι τα σχόλια του Ερντογάν είχαν στόχο να δείξουν ότι μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να υπάρξει σ' ένα κράτος με ενιαία δομή και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και ότι ούτε ένα προεδρικό ούτε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν εγγύηση εναντίον της κατάχρησης εξουσίας.

«Αν γίνει κατάχρηση του συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή διοίκηση με αποτέλεσμα καταστροφές όπως στη Γερμανία του Χίτλερ ... Το σημαντικό είναι να επιδιώκεται δίκαιη διαχείριση που να υπηρετεί το έθνος», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν βλέπει θετικά τη Γερμανία του Χίτλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ