Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2015 ήταν μια ακόμα χρονιά γεμάτη με επιστημονικές ανακαλύψεις. Από το ταξίδι της Rosetta μέχρι το νερό στον Αρη, ο χρόνος που διανύει τις τελευταίες του στιγμές ήταν εντυπωσιακός.

Ανάμεσα σε όλες τις ανακαλύψεις όμως, υπήρξαν και κάποιες... πραγματικά ενοχλητικές. Παρακάτω, παρουσιάζουμε τις «χειρότερες» επιστημονικές ειδήσεις του 2015:

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μα γιατί το μπέικον; - Οι αγαπημένες μας τροφές που προέκυψαν καρκινογόνες

Οι περισσότεροι μήνες του 2015 είχαν περάσει. Τέλη Οκτώβρη, σε ανύποπτη στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ρίχνει την... βόμβα. Μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν και κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνα. Ενας τεράστιος αριθμός από μελέτες δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης.

Τα μέσα ενημέρωσης παίρνουν φωτιά. Η είδηση κάνει μέσα σε ελάχιστες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Το μπέικον, που είναι από τα αγαπημένα εδέσματα στα social media, γίνεται το θέμα των ημερών. Τελικά, παρόλο που στην πραγματικότητα η σύνδεση του καρκίνου με το μπέικον είναι σχετικά μικρή, η ανακάλυψη του Π.Ο.Υ κατάφερε να προκαλέσει πανικό.

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η επανάσταση των μικροβίων: Πώς απέκτησαν ανθεκτικότητα στο πιο δυνατό αντιβιοτικό

Τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά σε ολοένα και περισσότερα αντιβιοτικά, χρόνο με τον χρόνο. Μια από τις έσχατες λύσεις για την θεραπεία δυνατών λοιμώξεων, είναι η χορήγηση κολιστίνης. Οι επιστήμονες, μέσα στο 2015 εντόπισαν μικρόβια που φέρουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο και εμποδίζουν την κολιστίνη να δράσει.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία στην επαρχεία της Κίνας. Στην Κίνα η κολιστίνη δίνεται σε μεγάλες ποσότητες σε γουρούνια ώστε αυτά να αναπτυχθούν γρηγορότερα. Το μικρόβιο, που είναι ανθεκτικό στην κολιστίνη, ανησύχησε έντονα τους επιστήμονες. Η... φύση βρήκε το αντίδοτο σε ένα από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά του πλανήτη.

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Από 17 δολάρια, 750 εν μία νυκτί: Η τιμή για φάρμακο του AIDS αυξήθηκε κατά 5.500%

Μέσα σε μια μέρα, η τιμή του φαρμάκου Daraprim για το AIDS αυξήθηκε κατά 5.500%! Υπεύθυνος για αυτήν την σοκαριστική αλλαγή, ήταν ο κ. Martin Shkreli, ένας επίδοξος μεγιστάνας που αφού αγόρασε τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του συγκεκριμένου φαρμάκου, εκτόξευσε την τιμή από από τα 17 στα 750 δολάρια.

Η είδηση κυκλοφόρησε παγκοσμίως μέσα σε λίγες ώρες, καταφέρνοντας να εξοργίσει όσο λίγες τους χρήστες του διαδικτύου. Πριν λίγες μέρες, σαν... χριστουγεννιάτικο δώρο στην ανθρωπότητα, ο Shkreli συνελήφθη, παρόλο που ο λόγος δεν ήταν η εκτόξευση της τιμής του φαρμάκου, αλλά μια άλλη απάτη του.

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο σεξισμός στην επιστήμη: Η ιστορία της απόλυσης γνωστού αστρονόμου από πανεπιστήμιο

Για ακόμα ένα χρόνο, στον χώρο της επιστήμης συνεχίζει να ζει ο έντονος σεξισμός. Το φαινόμενο αυτό ξεκινάει από πολύ παλία, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει καταπολεμηθεί. Μέσα στο 2015 όμως, κυκλοφόρησε μια είδηση που συζητήθηκε πολύ στους επιστημονικούς κύκλους.

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η απόλυση του διάσημου αστρονόμου Geoff Marcy, που επανειλημμένως παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες του στο Berkeley, θορύβησε μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το θέμα ερευνήθηκε εντός αλλά και εκτός πανεπιστημίου, για να αποδειχτεί πως η συμπεριφορά του κ. Marcy ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όμως πέρναγε... απαρατήρητη από τους υπεύθυνους του Berkeley.

Αντίο λευκέ ρινόκερε: Ο θάνατος της Nola που οδηγεί στην εξαφάνιση του είδους

Η Nola ήταν ένας ήρεμος, ηλικιωμένος ρινόκερος στο Safari Park του San Diego. Μέσα στο 2015, η Nola απεβίωσε, αφήνοντας πίσω της μόλις 3 ακόμα λευκούς ρινόκερους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο είδος δεν απειλείται απλώς από εξαφάνιση. Είναι δεδομένο πως θα εξαφανιστεί.

Οι εναπομείναντες 3 ρινόκεροι είναι μεγάλης ηλικίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Αυτό σημαίνει πως μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ο πλανήτης μας θα χαιρετήσει για πάντα αυτά τα όμορφα πλάσματα.

Αυτές είναι οι πιο... εξοργιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2015 [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Λιγότερος πάγος από ποτέ: Η Αρκτική λιώνει από την ζέστη

Οι πάγοι της Αρκτικής τα τελευταία 30 χρόνια ολοένα και λιγοστεύουν, προκαλώντας προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο και στο κλίμα του πλανήτη. Φέτος, η χρονιά έκλεισε με την συμφωνία στο Παρίσι, όπου δήμαρχοι από 200 χώρες συμφώνησαν στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτή ήταν μια καλή είδηση, που όμως ήρθε λόγω πολύ κακών συνθηκών. Σε ολόκληρη την ιστορία των δορυφορικών παρατηρήσεων, ο χειμώνας της φετινής χρονιάς ήταν ο πιο κακός σε παραγωγή πάγου στην Αρκτική. Το φαινόμενο αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανακαλύψεις Επιστήμη AIDS μπέικον 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ